Криза в Україні: Яценюк попередив про проблеми з ліквідністю і виплатами зарплат і пенсій, що насуваються

В умовах світової стагнації, наголосив він, завмерла і сфера послуг: транспорт, туризм, сфера обслуговування.

Прем'єр-міністр України в 2014-16 роках, лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк вважає, що зарплати, пенсії і соціальні допомоги в 2020 році в кращому випадку будуть заморожені, в гіршому - в 3-4 кварталі виникнуть проблеми з їх виплатою. Про це він заявив під час онлайн дискусії Київського безпекового форуму "Глобальний шторм: як врятувати економіку України і відкрити нові можливості", передають Патріоти України.

"У 2020 році в найкращому випадку зарплати, пенсії, соціальна допомога українців будуть заморожені. В гіршому – прогнозую при цих доходах державного бюджету, що вже в 3-4 кварталі будуть проблеми з ліквідністю, як платити зарплати і пенсії. Також буде падіння середньої заробітної платні в реальному секторі економіки", - сказав він.

Він додав, що у зв'язку з падінням цін на енергетику повинна впасти вартість так званого комунального навантаження, "але тільки в тому випадку, якщо втримають курс". "Щоб утримати курс, - без програми з Міжнародним валютним фондом нічого не буде. А щоб була програма з МВФ, необхідно прийняти банківський закон і зберігати незалежність українських антикорупційних органів, які ми створили ще за нашого уряду", - підкреслив Яценюк.

Падіння цін на енергоносії у світі, з одного боку добре для України, зазначив він, - це зменшення витрат на транспортування, зменшення витрат для армії на придбання пального та для домогосподарств: "Водночас - це падіння доходів державного бюджету, адже рента менша, зменшення ВВП, адже не буде капітальних вкладень, і зменшення в цілому податкової бази".

Крім того, за словами Яценюка, для громадян ще й ускладниться доступ до кредитів, для банків буде проблема зі збільшенням кількості так званих поганих кредитів: "Точно так само в реальному секторі економіки буде падіння як промислової оренди, так і непромислової нерухомості".

Арсеній Яценюк підкреслив, що українська економіка надзвичайно залежна від світової. Зокрема, через експорт сталі, металу, руди й аграрної продукції: "Абсолютно зрозуміло, що першими під удар зараз потраплять саме українські металурги. Падіння глобального споживання означає падіння обсягів продажу, а це – падіння валютної виручки в країні, падіння доходів державного, що означає падіння соціальних стандартів в Україні".

"В 2020 році нас може витягнути аграрна продукція. І тут буде залежати від світових цін на ринку та від врожаю", – наголосив він.

Крім того, зазначив лідер "Народного фронту", теоретично може допомогти ІТ, проте це недостатні обсяги, щоб витягнути українську економіку.

В умовах світової стагнації, наголосив він, завмерла і сфера послуг: транспорт, туризм, сфера обслуговування.

"Результат вже сьогодні. Ще немає повних наслідків вірусу, а вже сьогодні невиконання державного бюджету - 52 мільярди гривень, мінус 15%. Дефіцит бюджету безпрецедентний. Кажуть, що він буде 300 мільярдів". Яценюк нагадав, що коли був обраний главою уряду, в той час, коли Росія напала на Україну, "дефіцит бюджету був 5%, а сьогодні - 8%", - підкреслив він.

"З цим ми реально зіткнемося в 2020 році. І цьому треба давати відповідь невідкладно", - підкреслив Яценюк.

"Ця медична криза вилікує світ від популізму, дилетантства і невігластва. Ця криза має всіх привести до розуміння, що кожен повинен займатися своєю роботою і відповідати за кожен напрямок роботи. І тому вона може призвести до певних політичних тектонічних змін", - наголосив він.

Арсеній Яценюк звернувся до сьогоднішніх політичних лідерів: "Ми вам залишили "подушку". Треба чесно визнати, що та "подушка", яка була створена в 2014-2016 роках, у тому числі і успішно використовувалася, і проїдалася. Тепер треба робити нову. Беріть ті рецепти, які були, проявляйте політичну волю, ведіть далі країну по шляху реформ".

"Не бійтеся приймати рішення, і ця криза дасть нам можливості. Ця криза може зробити Україну сильнішою", – підсумував Яценюк.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...