Куля снайпера прошила голову, майже не залишивши шансів: Як ветеран АТО після важкого поранення уже два роки заново вчиться говорити і ходити

Афазія – саме так часто називають порушення мови, які виникають унаслідок черепно-мозкової травми, складного поранення або інсульту. Ліків від афазії немає та й сама вона не зникає.

Куля снайпера прошила його голову, майже не залишивши шансів на життя. Та попри велику втрату крові та 9 днів коми, боєць гірсько-штурмової бригади Олександр Дударєв уже два роки заново вчиться говорити і ходити. А ще – мріє взяти участь у паралімпійських іграх, передають Патріоти України з посиланням на Армія Іnform.

– Побратими і лікарі казали, що мій син – справжній боєць. І навіть там, після поранення, лежачи на землі з простріленою наскрізь головою – тримався, – розповідає мама хлопця Алла Коротич. – Хоч це і було два роки тому, але він пам’ятає все. І як стояв на посту в Золотому, і як упав, відчув біль, як кликав на допомогу, а ніхто не приходив, бо, як з’ясували пізніше, – від поранення Саша втратив мову. Тоді боровся і зараз не припиняє. Ще жодного разу він не пожалівся на свій біль чи безпорадність. Після отриманої нейротравми, маючи забій мозку 3 ступеня та відсутність 12 см черепної кістки сину потрібна багатоетапна і довготривала реабілітація.

Кожне заняття для хлопця – шанс заново навчитися ходити і говорити. Його лікували в Харкові, Дніпрі, Львові. Попри те, що було фізично важко, Олександр запекло працював над відновленням. І вже за кілька місяців зміг вимовити своє ім’я… Афазія – саме так часто називають порушення мови, які виникають унаслідок черепно-мозкової травми, складного поранення або інсульту. Ліків від афазії немає та й сама вона не зникає. Однак існує терапія мови, яка в більшості випадків допомагає таким, як Олександр Дударєв, повернути втрачені навички спілкування.

– Наразі в Україні мало фахівців, які займаються з бійцями відновленням мови після ураження мозку. Ми об’їздили із сином чимало шпиталів та реабілітаційних центрів України. Тільки у Львові віднайшли спеціаліста, яка повірила в Сашу і постійно з ним займається, – говорить мама бійця. – І результат її роботи – вражає. Син вже потроху говорить, щоправда ще не всі його розуміють. Але це – вже позитив.

Для відновлення мови спеціалісти використовують когнітивно-нейропсихологічний підхід. Його створили ще у Великій Британії, і зараз широко застосовують по всьому світу. Це сприяє не лише підвищенню ефекту терапії, а й має позитивний психологічний вплив на стан пацієнта. Також у лікуванні афазіологи застосовують прагматичний підхід, спрямований на відновлення комунікативних навичок. Тому часто бійці проходять і групові заняття.

– Після численних занять він ходить, щось вже може зробити в побуті, приміром, приготувати яєчню… Саша постійно в роз’їздах. Як по Україні, так і за кордоном. Зараз проходить реабілітацію в Ірпені, де нещодавно відкрили унікальний для України реабілітаційний центр Next Step. Мій син сильний духом і має мету – представляти Україну на паралімпійських іграх. Цього року навіть брав участь у відбірковому турі «Ігор нескорених». Але попри хороший результат з плавання та стрільби з лука – не пройшов далі. Та я знаю Сашу, він ніколи не здасться і буде йти до мети крок за кроком.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...