Кулінарне мистецтво: 50 смачних страв, які обов'язково треба спробувати хоч раз у житті (фото)

Наше життя занадто коротке, щоб витрачати його на страви однієї національної кухні. Бо ж у світі так багато всього смачного і цікавого!

Журналісти підготували список з 50 найрізноманітніших страв, які кожному потрібно скуштувати хоча б раз у житті, передають Патріоти України з посиланням на Всвіті.

Реберця барбекю (США)

Будете в Штатах – обов’язково скуштуйте свинячі або яловичі реберця барбекю (найкраще смакуватимуть з холодним пивом).

Паелья (Іспанія)

Смажена страва з рису, смаженого м’яса (наприклад кролячого або курятини) і морепродуктів.

Chiles en nogada (Мексика)

Ця страва має кольори мексиканського прапора. Її основою є гострий перець чилі, наповнений подрібненими м’ясом, часником, цибулею, мигдалем і петрушкою. Страву рясно поливають соусом з горіхів і подрібненого насіння граната.

Булґоґі (Південна Корея)

Замаринована у соєвому соусі з додаванням цукру і кунжутної олії яловичина, запечена на грилі.

Адоб (Філіппіни)

Страва з м’ясом, або морепродуктами в соєвому соусі з додаванням оцту і приправ. Найсмачніша вона з білим рисом.

Хакарл (Ісландія)

Ісландська закуска, приготована з гренландскої акули. Свіже м’ясо має токсичні властивості, тому піддається процесу ферментації, що триває 4-5 місяців.

Боботи (ПАР)

Запечений фарш (найчастіше з м’яса ягняти), политий збитими яйцями.

Франсезінья (Португалія)

Популярний в Португалії бутерброд з тостової булки, шинки, сиру і помідорового соусу. Подається з картоплею фрі і пивом.

Бігос (Польща)

Гуляш, приготований з білої капусти, помідорів, грибів і кількох видів м’яса – свинини, яловичини і телятини.

Насі Лемак (Малайзія)

Рис, зварений на кокосовому молоці і доповнений листям бананового дерева. Страва подається з яйцями, земляними горіхами, смаженою куркою, або рибою і приправлена перцем чилі.

Галло Пінто (Коста-Ріка)

Традиційна страва костаріканської кухні, що складається з рису з чорною, або червоною квасолею з додаванням цибулі, часнику, червоної паприки, коріандру і приправ.

Ropa vieja (Куба)

Яловичина тут вариться настільки довго, що сама розпадається на довгі волокна. Страва подається з білим рисом і різними доповненнями – наприклад чорною квасолею і смаженими бананами.

Фалафель

Смажені сочевичні кульки, які подають з хумусом – закускою з нутового пюре.

Мідії з картоплею фрі (Бельгія)

Мідії в білому вині, які подають з картоплею фрі, селерою і зеленою петрушкою. Все це окроплено маслиновою олією.

Печеня по-баварськи (Німеччина)

Традиційна баварська печеня з свинини, баранини, або яловичини. Подається з червоною капустою і галушками.

Фейжоада (Бразилія)

Страва зі свинини з чорною квасолею. Зазвичай подається з рисом і апельсинами.

Фасолада (Греція)

Біла квасоля, зварена з помідорами, морквою, петрушкою, селерою, перцем з додаванням оливкової олії.

Суп Фо (В’єтнам)

Популярний суп з рисових макаронів, трав і м’яса.

Стамппот (Нідерланди)

Традиційна голландська страва з картоплею, змішаною з капустою, шпинатом, або ріпою. Подається зі смаженою ковбасою.

Кабса (Саудівська Аравія)

Суміш рису, м’яса, овочів і приправ з додаванням мигдалю і кедрових горіхів.

Акі та солена риба (Ямайка)

Акі – це національний ямайський фрукт, який подають з додаванням соленої сушеної риби, помідорів, цибулі та бамм (ямайський хліб).

Донер кебаб (Туреччина)

Донер кебаб (також відомий під назвою шаурма) складається з запеченого м’яса, загорненого в тонкий корж, або викладеного на тарілці з додаванням овочів.

Курка з рисом Hainanese (Сінгапур)

Зварена в бульйоні курка, яку подають з рисом і гострим соусом чилі.

М’ясна запіканка (Австралія)

Пиріг з начинкою з фаршу. Подається з кетчупом.

Гуляш Pot-au-feu (Франція)

Відомий гуляш Pot-au-feu готують з яловичини, моркви, селери і цибулі з додаванням гвоздики і перцю.

Кіббі (Ліван)

Котлетки з подрібненої яловичини, баранини, або м’яса верблюда, начинені фаршем з цибулі, часнику, йогурту, петрушки і часнику.

Гуляш (Угорщина)

Гуляш з м’яса (як правило яловичина або свинина) і овочів – паприка, помідори і часник. Також може подаватися у вигляді супу.

Віденський шніцель (Австрія)

Смажена телятина без кістки в паніровці з яйця і сухарів. Подається з картоплею і лимоном.

Ростбіф і йоркширський пудинг (Англія)

Традиційний британський недільний обід, або вечеря включає йоркширський пудинг (приготований з борошна, яєць і молока) і соковитий ростбіф.

Колканнон (Ірландія)

Страва складається з вареної шинки, картопляного пюре і нашаткованої капусти з додаванням олії. Все це заправляється сіллю і перцем за смаком.

Асадо (Аргентина)

Варені, або підсмажені на грилі яловичі реберця. Перед приготуванням м’ясо маринується в часнику, перці чилі, бальзамічному оцеті та оливковій олії.

Болить мисто (Італія)

Яловичина, телятина і курятина, варені на повільному вогні протягом 2-3 годин у овочевому бульйоні (морква, селера, цибуля-порей, цибуля).

Запечене м’ясо ягняти (Нова Зеландія)

Печеня з ноги ягняти з додаванням часнику, розмарину і перцю.

Качка по-пекінськи (Китай)

Запечену качку нарізають тонкими шматочками і подають разом зі скоринкою. Страву вживають зі свіжим огірком і соусом хойсін.

Ful medames (Єгипет)

Пюре з квасолі, вимішене з петрушкою, цибулею, часником, кмином, соком лимона і заправлене перцем і сіллю.

Курка Тандорі (Індія)

Запечена в спеціальній печі курка, перед тим замаринована в йогурті з куркумою, щедро приправлена перцем чилі.

Рамен (Японія)

Макарони з м’ясом, або рибою, які подають з рибним бульйоном, водоростями і приправами з соєвим соусом.

Сарма (Румунія)

Запечене м’ясо з рисом і горіхами, загорнуте в капустяні листки.

Вареники (Україна)

Пиріжки з тіста, начинені вареною картоплею, фаршем, чи капустою. Начинка може бути і солодкою (сир, вишні) або її зовсім може не бути («ліниві» вареники).

Краньська ковбаса (Словенія)

Ковбаса зі свинини (близько 20 відсотків становить грудинка), приправлена сіллю, перцем і часником.

Ахіасо (Колумбія)

Колумбійська страва з курки і трьох видів картоплі з додаванням місцевих трав.

М’ясні фрикадельки (Данія)

Смажені м’ясні кульки з фаршу (телячого, свинячого або яловичого), які подаються з вареною картоплею і капустою.

Пельмені (Росія)

Маленькі пиріжки, фаршировані м’ясним фаршем – свинячим, баранячим, або яловичим.

Чорний пудинг (Швеція)

Пудинг, який готується зі свинячої крові і вівсяних пластівців. Може бути приготований на грилі, запечений, або підсмажений.

Путин, або картопля фрі по-канадськи (Канада)

Хрустка картопля фрі з сиром. Оригінальний путин готують у Квебеку.

Хачапурі (Грузія)

Грузинський хлібець з начинкою з яєць і сиру.

Арепа (Венесуела)

Кукурудзяні коржі з начинкою з авокадо, курки і сиру.

Копчений лосось (Шотландія)

Шотландці обожнюють їсти копченого лосося з чорним хлібом.

Мартабак маниса (Індонезія)

Пухкі коржі з начинкою з шоколаду, земляних горіхів та бананів.

Доро ват або червоний гуляш з курятини (Естонія)

Хліб у вигляді товстого млинця. Подається з куркою, овочами і рисом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...

Світла середа 2025: Традиції і заборони третього дня після Великодня

середа, 23 квітень 2025, 7:40

Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...