"Культура злиднів": Як у СРСР компенсували дефіцит, - Мирович

Жителі СРСР, яким розповідали про виробництво тисяч танків і "найбільш передову науку", у звичайному житті були змушені ремонтувати окуляри синьою ізоляційною стрічкою і шукати поради, як з "вух" від старої хутряної шапки зробити для дітей рукавиці.

Про це у своєму блозі пише популярний білоруський дослідник СРСР і блогер Максим Мирович, передають Патріоти України.

"Причина в тому, що вся велич "наддержави" не мала ніякого відношення до побуту простих людей. Свідчення цьому – газети і журнали того періоду, на перших сторінках яких розповідали про перемоги комунізму, а на останніх сором'язливо ховали поради, як на п'ятий день "оживити" черствий хліб", - пише блогер.

Він привів у приклад один з номерів журналу "Наука и жизнь" за 1986 рік. На перших сторінках в ньому цитують програму КПРС про те, як в Союзі вирішуватимуть соціальні питання праці, побуту і культури, про те, скільки всього буде випущено в найближчі роки.

"Запланувати-то запланували, але на практиці все це виливалося то в перевиробництво всякого мотлоху, який ніхто не хотів купувати, то в дефіцит дійсно потрібних товарів, які продавали з-під прилавка "своїм" покупцям", – зазначає блогер.Журнал "Наука и жизнь""Цей же випуск після бравурного репортажу про плани з "задоволення потреб народу" розповідає про те, як збільшити термін експлуатації драних шкарпеток, як клеїти битий порцеляновий посуд і як самостійно лагодити водопровідний кран, у якого від часу в сідлі клапана утворилася раковина. Викинути старий ушатанний змішувач і купити новий – було для радянської людини непідйомним завданням", – розповідає Мирович.

Інші випуски журналу за цей же рік пропонують способи оживлення черствого хліба, створення саморобних держалок для пакетів з дерев'яних прищіпок і герметизацію водопровідних труб за допомогою жувальної гумки.

"Скажіть, вам би сьогодні спало на думку загерметизувати водопровідне з'єднання жуйкою? А в СРСР не існувало ні нормальних герметиків, ні нормальних приватних сантехніків (тільки шабашники з ЖЕКу)", – розповідає про "перемоги" СРСР Мирович.

В інших випусках "Науки і життя" читачі пропонували вирішити проблему відсутності в продажу побідитових свердел по бетону (мабуть, незапланованих радянською промисловістю), відсутність дюбелів для шурупів (їх в СРСР не існувало як класу, щось на кшталт дюбелів самостійно вистругували з дерева) і проблему нанесення віконної замазки – мазати вікна пропонується не спеціалізованим інструментом, а взуттєвим ріжком.

Один з "топових" порад – як зберегти щетину, що випадає із взуттєвої щітки.

Далі блогер розповідає про своє "улюблену" пораду – як із шапки-вушанки зробити рукавиці для дитини.

"Хутряні рукавички для дитини в сильні морози – предмет першої необхідності. Тим часом, вони нерідко губляться, та й купити їх не завжди можна. Відмінні рукавички виходять зі старої шапки-вушанки" – це дуже страшний текст. Інші читачі пропонують зробити розпилювач з гібрида клізми з насадкою для аерозолю, а також загерметизувати вікна за допомогою білизняного шнура", – навів фрагмент тексту Мирович.

"Саме так таким і було "просте радянська життя" – по суті, це була культура бідності, рівним шаром розмазаної по всіх верствах суспільства. Злидні ці активно заохочувались і підбадьорювались державою. Зараз багато хто, хто пише про СРСР, не люблять говорити про побут людей тих років, надаючи перевагу згадувати передовиці газет брежнєвської епохи – "ой, яка велика країна була! Самі американці нас боялися! І в космосі ми! І на Кубі вже давно наші!" А я думаю про мільйони простих громадян, які робили вудки для зимової риболовлі з винних пробок і різали дитячі рукавиці зі старої шапки-вушанки...", – підсумував Мирович.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...