Культурні цінності з відомого музею намагались вивезти з України (фото)

Барельєф та колекцію купюр Київською митницею буде вилучено та скеровано на експертизу.

В аеропорту "Бориспіль" затримали громадянку України, яка намагалася вивезти до Німеччини культурні цінності, серед яких бронзовий барельєф "Виступ добровольців 1792 року ("Марсельеза")", а також інші предмети культурного вжитку з ознаками старовини. Про це йдеться у повідомленні Київської митниці Держмитслужби на сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Бронзовий барельєф "Виступ добровольців 1792 року ("Марсельеза")" розміром 40х33 см, прототип якого авторства французького митця Франсуа Рюда розміщений на Тріумфальній арці в Парижі, а також 27 старовинних купюр від 1905 до 1961 років випуску, серед яких карбованці Райхскомісаріату Україна 1942 року, польські злоті XIX століття, рублі та державні кредитні і казначейські квитки Російської імперії кінця ХІХ-початку ХХ століття, аргентинські песо та інші виявили у громадянки України 1985 року народження під час проходження нею митного контролю.

Громадянка для проходження митного контролю скористалася спрощеною системою "зелений коридор", гарантуючи, що в неї відсутні предмети, заборонені до переміщення через митний кордон України. Однак митники, які отримали від правоохоронних органів інформацію про ймовірну спробу вивезення найближчим часом з України культурних цінностей, ретельно перевіряли багаж авіапасажирів.

"Під час опитування жінка надала митникам експертний висновок одного з відомих приватних українських музеїв про те, що дані предмети не мають культурної та історичної цінності. Разом з тим, дозволу встановленого зразка від Мінкульту на вивезення за кордон даних предметів пасажирка не мала", - йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що за відкритими даними одного з українських аукціонів, період виготовлення виявленого барельєфу "Виступ добровольців 1792 року ("Марсельеза")" визначений "до 1960 року", що кардинально відрізняється від даних, наведених у експертному висновку.

Стосовно громадянки триває документування виявленого порушення митних правил. Барельєф та колекцію купюр Київською митницею буде вилучено та скеровано на експертизу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...