Курс валют: Прогноз на тиждень від експертів

Зростання курсу іноземних валют триває, хоча його темп дещо сповільнилося.

З понеділка, 15 червня, вартість американської валюти зросла на 1 копійку, а європейської - на 3 копійки. Так, 17 червня НБУ встановив офіційні курси на рівні 26,74 грн за долар і 30,24 грн за євро. Подібна ситуація спостерігається і на готівковому валютному ринку. В обмінниках долари можна здати в середньому по 26,63 грн, купити - по 26,88 грн; євро - здати по 29,75 грн, купити - по 30,26 грн, передають Патріоти України з посиланням на Факти.

«За тиждень курс долара до гривні виріс у всіх сегментах валютного ринку на 0,5-0,9%, - повідомив старший аналітик компанії «Альпарі» Вадим Іосуб. - Так, з минулого вівторка офіційний курс долара США, встановлений НБУ, піднявся з 26,60 грн до 26,74 грн. Курси попиту і пропозиції долара на міжбанку, за даними компанії «Укрділінг», за цей же час збільшилися з 26,65-26,67 грн до 26,80-26,82 грн (+ 0,6%). Середні курси покупки і продажу готівкового долара в банках зросли з 26,51-26,73 грн до 26,65 - 26,87 грн (+ 0,5%). При цьому різниця між середніми курсами продажу і покупки збереглася на рівні 0,8%.
На початку тижня МВФ опублікував меморандум з Україною. Стали відомі основні зобов'язання країни в рамках нової кредитної програми, які включають в себе наступні вимоги до української влади:
* Продовження боротьби з корупцією, включаючи запуск спеціалізованого суду та єдиної служби фінансових розслідувань, а також реформа податкової та митниці;
* Збереження державної власності і незалежного управління «ПриватБанком»;
* Збереження незалежності НБУ;
* Корпоративна реформа (на думку МВФ, українські державні підприємства та інститути повинні бути незалежні від тиску виконавчої влади, а отже, контролюватися незалежними наглядовими радами);
* Адекватне, економічно обґрунтоване формування тарифів на житлово-комунальні послуги.
Протягом найближчого тижня ми очікуємо зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися поблизу 27 грн, а готівковий долар в банках - близько 26,8-27,0 грн", - прогнозує Іосуб.

На думку експертів, вплив на курс гривні надає і ситуація на ринку облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

«Курс гривні в середу, 17 червня, тримається біля позначки 26,85 грн за долар за ціною продажу на тлі погіршення ситуації з коронавірусів в країні, - розповів керівник відділу аналітики компанії Forex Club Андрій Шевчишин. - Ринок також перетравлює вчорашній аукціон ОВДП, на якому залучено трохи менше 2 млрд гривень, але ставки по коротких облігаціях знижені до менш 8%. Тиск на гривню надає вихід з ринку цінних паперів нерезидентів, і, ймовірно, така ситуація збережеться. Поки на ринку не з'являться великі продавці, курс національної валюти буде сповзати вниз.
Швидше за все, найближчим часом гривня буде торгуватися в діапазоні 26,7-26,9 грн за долар", - вважає Шевчишин.
Як повідомила прес-служба Міністерства фінансів України, на аукціонах з розміщення ОВДП 16 червня Мінфін залучив до державного бюджету 1,96 млрд грн. При цьому ставки за короткостроковими інструментами досягли рекордно низького рівня з початку 2020 року. Середньозважені ставки прибутковості по тримісячних і шестимісячних паперів знижені на 150 базисних пунктів і склали 7,5% і 8% відповідно.

Варто відзначити, що, на думку експертів, фінансова допомога від МВФ може стати сильним поштовхом для виходу України з економічної кризи і каталізатором для приходу іноземних інвестицій. Однак якщо ці гроші будуть спрямовані не на реформи, а на «проїдання», то нашу країну може очікувати дефолт, як це було в Аргентині.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...