Квартиру дочки Назарбаєва вартістю 230 мільйонів виявили у російській столиці

А разом з нею - і новий офшор....

Журналістам вдалося виявити в Москві елітну квартиру Дариги Назарбаєвої - екс-спікера парламенту і дочки першого президента Казахстану Нурслутана Назарбаєва (він же «єлбаси»). Ринкова вартість цієї квартири в будинку за адресою Кухарський, 20 і площею 305 м² - приблизно чверть мільярда рублів (у всякому разі, квартири в цьому будинку з такою площею стоять сьогодні приблизно 230 млн рублів), передають Патріоти України з посланням на The Insider.

Квартиру вона придбала в 2006 році, коли була ще простим депутатом, потім в 2012 році переоформила її на якусь «Файерс Трейдер ЛТД», а в 2015 році знову переписала квартиру на себе, з чого випливає, що і компанія також належить їй. Про те, що у Дариги Назарбаєвої є офшори, стало відомо після публікації панамського архіву, коли з'ясувалося, що належна Назарбаєвій Asterry Holdings Ltd володіє цукровими заводами в Казахстані. Також, за даними OCCRP, сім'ї Дариги Назарбаєвої належало кілька об'єктів нерухомості в Лондоні (включаючи навіть, як з'ясувало видання Quartz, будинок з музеєм-квартирою Шерлока Холмса!), сукупної оцінкою близько $ 200 млн. За даними The Insider, у Назарбаєвої є й інша нерухомість в Москві. При цьому дочка президента неодноразово публічно закликала бізнес вийти з тіні і не ховати гроші і активи за кордоном.

Відзначимо, що Назарбаєва ніколи офіційно не займалася комерцією, займаючи до 2004 року менеджерські, а після 2004 року державні посади. Однак їй вдалося дивним чином виявитися власником контрольного пакета акцій великих телекомпаній, а її чоловікові-чиновнику - власником цукрових заводів (потім чоловік перейшов в опозицію, емігрував, був заочно арештований і повісився, цукровий бізнес дістався Даризі). У 2013 році Forbes оцінював стану Дариги в півмільярда доларів, правда з 2014 року вона зникла з рейтингу топ-50 казахстанського Forbes і більше там не з'являлася (хоча, щоб потрапити в нього, достатньо мати $ 100 млн, а це вдвічі менше вартості будинку на Бейкер стріт).

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...