Китай тіснить США, Росія втрачає позиції: Рейтинг світових лідерів серед виробників зброї

США залишаються незмінним збройовим лідером...

Китай прагне домінувати на світовому ринку озброєнь, в той час як Росія втрачає позиції. Такі висновки наводить Стокгольмський інституту досліджень проблем миру (SIPRI), що оголосив рейтинг 25 найбільших виробників озброєнь у світі, передають Патріоти України з посиланням на Defense Express.

Загальний обсяг продажів провідних компаній-виробників зброї та продукції військового призначення Топ-25 виріс на 8,5% - до 361 млрд доларів. Це у 50 разів перевищує річний бюджет миротворчих операцій ООН.

Про це говориться у доповіді Стокгольмського Міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), яка була опублікована 7 грудня.

Рейтинг ТОП-25 від SIPRI
США, як і раніше, займають перше місце у виробництві зброї. Всього в Топ-25 за 2019 рік увійшли 12 американських компаній, на частку яких припадає 61% загальновійськових продажів списку Топ-25.

При цьому у 2019 році п'ять найбільших оборонних компаній базувалися в США - Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon і General Dynamics. Ці п'ять компаній разом зареєстрували річний обсяг продажів зброї на суму 166 мільярдів доларів.

Найбільший абсолютний приріст виручки від продажу зброї зафіксувала компанія Lockheed Martin: 5,1 млрд дол, що еквівалентно 11% у реальному вираженні.

Американці на 16 % випереджають Китай. Але цей розрив з року в рік зменшується.

Китайськими компаніями, які пробилися у світовій рейтинг Топ-25, є Корпорація авіаційної промисловості Китаю (AVIC; займає 6-е місце), China Electronics Technology Group Corporation (CETC; займає 8-е місце), China North Industries Group Corporation (NORINCO; займає 9-е місце) і China South Industries Group Corporation (CSGC; займає 24-е місце). Їх сукупна виручка між 2018 і 2019 роками зросла на 4,8%.

У списку Топ-25 також представлені лише дві російські компанії. Це виробник ракетних комплексів С-400 компанія "Алмаз-Антей" (їй відвели 15-е місце), а також Об'єднана суднобудівна компанія, яка зайняла 25-е місце.
На ці дві компані припало 3,9% продажів озброєнь у 2019 році. Виручка обох компаній у період з 2018 по 2019 рік скоротилася на загальну суму 634 мільйони доларів.

Третя російська компанія, що раніш входила до ТОП-25 - Об'єднана авіабудівна корпорація - втратила 1,3 млрд дол продажів і в 2019 році вибула з Топ-25.

Експорт зброї за 5 минулих років: хто і кому
Вперше до рейтингу Топ-25 увішла близькосхідна фірма. Це Компанія EDGE, що базується в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ). Вона була створена у 2019 році в результаті злиття більше 25 невеликих компаній, і зайняла 22-е місце у світовому ТОП-25. На її частку припало1,3% від загального обсягу продажів зброї з компаній Топ- 25.

Українських компаній у списку Топ-25 поки немає.

Хто купує зброї більше усіх. Дані від SIPRI

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...