"Китай захоплює український ринок: стан та перспективи", - експерт

Обсяги імпорту з Піднебесної залишаються на високому рівні.

Якщо зайти в магазин іграшок, електроніки або товарів для дому й перевірити на товарах країну-виробника, на перший погляд може здатися, що Україна імпортує з Китаю майже все. Об’єми імпорту з Китаю в Україну і справді великі. Китай є основним торговельним партнером країни з 2019 року. За підсумком першого півріччя 2020 року, його частка склала 12,5% зовнішньоторговельного обороту товарів та послуг. Як Україна може боротися з агресивною торгівельною експансією Китаю, - пише у своєму блозі експертка з економічних питань МЦПД Юлія Проценко, передають Патріоти України.

"Економіка Китаю є високорозвиненою та експортно-орієнтованою. Ключовими галузями промисловості є машинобудування, металургійна, хімічна, гірничодобувна та легка промисловість, видобуток і переробка нафти, виробництво електроніки, а також аерокосмічна галузь. Україна імпортує в найбільших обсягах продукцію саме цих галузей. Станом на жовтень 2020 року, обсяг такої продукції складає понад 60% від загальної суми імпорту. Машини, обладнання, механізми та електротехніка складають 21% імпорту з Китаю, мінеральні продукти — 15.5%; продукція хімічної промисловості — 13.5%; засоби наземного транспорту — 10.6%. У менших обсягах імпортуються полімерні матеріали, пластмаси та вироби — 6.5%; недорогоцінні метали та вироби — 6%; продукти харчування — 5.4%,;текстиль — 4.4%. Найменша частка імпорту припадає на перли та твори мистецтва — усього 0.3%.

Упродовж попередніх років обсяг імпорту в Україну зростав. Проте пандемія трохи стримала імпорт із Китаю. За даними Міністерства розвитку економіки, у першому півріччі 2020 року імпорт зменшився на 15.5% порівняно з першим півріччям 2019 року. Це, в основному, не вплинуло на обсяги імпорту харчової продукції, проте, значно знизився імпорт машинобудівної та металургійної продукції, текстилю, виробів із недорогоцінних металів тощо. Однак, з відновленням економік обох країн імпорт повернеться до показників 2019 року, або навіть збільшиться.

Загалом у першому півріччі 2020 року імпорт товарів зменшився на 7.5%, порівняно з показником за цей період 2019 року. Проте, сальдо торгівлі товарів залишається від’ємним і різниця між вартістю експортованих товарів з України та ввезених товарів із Китаю щороку збільшується.

Китай швидко відновлює економіку завдяки державним інвестиціям, стримуючим заходам та підтримці ліквідності центрального банку. І протягом п’яти-десяти років із великою ймовірністю стане найбільшою економікою світу за номінальним показником ВВП. Підтримка власного виробника китайською владою, у свою чергу, допомагає нарощувати експорт.

Україна починає дедалі більше залежати від імпортних товарів, особливо, від імпорту технологічної продукції. Китай проводить експансивну політику й надалі вона буде агресивнішою. Відкритість української економіки цьому сприяє та знижує показник торговельного сальдо країни. Для того, щоби покращити торговельне сальдо, варто збільшувати питому вагу виробництва технологічних товарів та надання послуг (страхові, фінансові, ІТ та бізнес послуги, тощо) в Україні та нарощувати експорт цих товарів та послуг. Привабливі умови для інвесторів, розвиток економіки, стабільна політична та економічна системи сприятимуть розвитку таких підприємств в Україні та поступовому їх виходу на зовнішні ринки або ж інтеграцію в глобальні ланцюги доданої вартості."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...