Китайські вчені навчилися відновлювати зір, використовуючи сечу

За допомогою iPS-клітин (Індуковані стовбурові клітини) з сечі китайські дослідники знайшли новий підхід до відновлення функції сітківки ока.

Це створило потенціал для лікування дистрофії сітківки та інших захворювань очей, які можуть призводити до втрати зору, передають Патріоти України з посиланням на агентство Синьхуа.

Клітини-iPS — це вид плюріпотентних стовбурових клітин, штучно отриманих з неплюріпотентних клітин. Після «вимушеної» індукції вони можуть отримати генетичну інформацію і стати такими ж, як зародкові клітини на ранньому етапі.

Фахівці з Центрального південного університету отримали iPS-клітини з соматичних клітин в сечі і крові пацієнтів і потім змусили їх диференціюватися в RPE-клітини, тобто клітини ретинального пігментного епітелію, що представляє собою один з шарів сітківки.

Згідно з дослідженнями, опублікованими в журналі Acta Biomaterialia, RPE-клітини можуть утворювати ультратонкий шар структури, схожої на сітківку. У перспективі дослідники планують пересадити структуру за сітківку ока пацієнта для того, щоб повернути йому зір.

Оскільки iPS-клітини отримані з клітин пацієнта, імунне відторгнення під час трансплантації клітин виключено.

Дегенерація сітківки, яка може привести до постійної сліпоти, є одним з найпоширеніших захворювань очей серед людей віком від 50 років.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...