"Лавров із 2005 року працює шофером, а не навігатором", - експерт

Критика відскакує від Лаврова, як дощові краплі від вітрового скла громіздких лімузинів "Кортеж", виготовлених за шалені гроші для російських лідерів.

Сергій Лавров любить цитувати свого великого попередника. Та не Андрія Громика – суворого, тямовитого та грамотного міністра закордонних справ Радянського Союзу, що обіймав цю посаду з 1957-го по 1985 рік і дістав прізвисько "Містер Ні" за зловживання кремлівським правом вето в Раді безпеки ООН, - пише у своєму блозі старший віце-президент Центру аналізу європейської політики Едвард Лукас, передають Патріоти України.

"Лавров теж любить казати "ні", але його герой належить до ранішої доби. Це Олександр Горчаков, що в ХІХ столітті протягом 26 років служив головним дипломатом Росії та прославився фразою: "La Russie ne boude pas; elle se recueille" (фр.: "Росія не сердиться; вона зосереджується").

Та є відмінності. Горчаков розробляв політику. У сучасній Росії це відбувається у Кремлі, у неприступних фортецях найближчого оточення Володимира Путіна. Міністр закордонних справ Росії Лавров із 2005 року працює шофером, а не навігатором. Його робота – виконувати, пояснювати, а понад усе – відстоювати.

Це тяжка праця, адже російська зовнішня політика часто непопулярна. Вона включає вторгнення й розчленування сусідніх країн (України та Грузії), підтримку диктаторів (у Сирії та Білорусі), розпалювання громадянських війн (Лівія) і глобальні гакерські й дезінформаційні атаки (Німеччина, Франція та Сполучені Штати). Лавров також повинен відстоювати репресії російського режиму проти власних громадян – фальсифікації виборів, убивства, тиск на ЗМІ й регулярні залякування опозиції.

Проте критика відскакує від Лаврова, як дощові краплі від вітрового скла громіздких лімузинів "Кортеж", виготовлених за шалені гроші для російських лідерів. Я уважно стежу за його заявами із 2005 року і знайшов лише один приклад того, як він за щось вибачався – а саме за образу речницею міністерства закордонних справ сербського президента. На критику він зазвичай реагує гнівною контратакою, підкреслюючи недотримання обіцянок, зарозумілість і зловживання правами людини інших країн.

Щорічні появи Лаврова на Мюнхенській конференції з безпеки слугують нагодою продемонструвати сукупність цих заяв і злостивості. Я теж регулярно відвідую цей захід. Кілька разів, отримавши слово, звертався до Лаврова з питаннями – російською мовою і якнайдотепніше. Деколи я завважував схвалення в його очах (хоча, може, не варто собі лестити) – так, ніби він визнавав у мені гідного опонента, та потім він усе одно вдавався до звичної, добре відрепетируваної тиради.

У приватному житті Лавров зовсім не відповідає своєму ворожому публічному амплуа: високоосвічений, цікавиться літературою (пише вірші), мистецтвом, у відповідному контексті приємний у спілкуванні. Колеги з ООН, де він був постійним представником Росії, згадують його дотепні малюнки й палке захоплення лижами.

Проте інших людей він тішить таким рідко. Звична манера Лаврова передбачає торгування й погрози: він невтомно просуває те, що, як наполягає, є "асертивною" (а не "агресивною") зовнішньою політикою Росії. Це зводиться до відкидання будь-якої ідеї про те, що лідерство Америки у світі є закономірним або корисним. Захід, на думку Лаврова, є наївним, лицемірним, надокучливим, самовдоволеним і некомпетентним водночас.

Одна із найулюбленіших горчаковських цитат Лаврова (що добре пасує нинішній зовнішній політиці Росії): "Іноземне втручання у внутрішні справи є неприйнятним. Неприйнятно застосовувати силу в міжнародних відносинах, особливо для країн, які вважають себе лідерами цивілізації".

Це чудове підґрунтя для критики західного інтервенціонізму й зарозумілості. Проте воно гірше пасує до ситуацій, коли силу застосовує Кремль. Слід суворо дотримуватися міжнародного права – за винятком випадків, коли Росії кортить його порушити.

Ще одна слабкість – переписування історії. Зовнішня політика Путіна, що її так майстерно й неприємно артикулює Лавров, ґрунтується на міфі – російському відповідникові "Легенди про удар ножем у спину" (Dolchstoßlegende) Ваймарської республіки. Путінізм пояснює пострадянські негаразди Росії не тим, що комунізм (однопартійна держава та планова економіка) був руйнівним для країни, а західною змовою. Мовляв, спочатку підступні іноземці знищили Радянський Союз, а потім цілеспрямовано послаблювали Росію.

Це нонсенс. Упродовж 1990-х я мав справу з економікою та політикою колишнього Радянського Союзу. Американські представники справді поводилися владно – зрештою, як і з усіма. Деякі економічні й інші поради Заходу справді були кепськими – що часто трапляється. Та змови заради занепаду Росії не було; західні позичальники вливали мільярди (переважно ці кошти були марно витрачені або вкрадені) у те, щоби втримати адміністрацію Єльцина на плаву.

Утім, образи й підозри виправдовують безперспективний, конфронтаційний підхід, що відстоює короткочасні інтереси Росії, але не надто сприяє вирішенню проблем ХХІ століття. Дехто гадає, що Лавров утомився від справ: його відома пристрасть до віскі останнім часом, схоже, посилилася, а спалахи гніву почастішали. Можливо, він усвідомлює, що його країна зайшла в дипломатичний глухий кут, де серйозне сприйняття означає кінець."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...