Легку українську ракету-носій Зеніт-1NL презентували у Франції

Передбачається, що даний комплекс зможе здійснити перший старт вже у 2021 році.

На Міжнародному авіакосмічному салоні «Париж-Ле-Бурже» презентували українську легку ракету-носій Зеніт-1NL для повітряного старту, передають Патріоти України з посиланням на Крила.

Над ракетою-носієм Зеніт-1NL працює колаборація аерокосмічних підприємств України. ДП «Південмаш» розробляє саму ракету і відповідає за підготовку вантажного літака-носія, ПАТ «Київський радіозавод» виробляє систему управління, ДП «Антонов» – систему десантування. Партнер проєкту Київський політехнічний інститут, який успішно зарекомендував себе в розробці нано-супутників.

Стартова вага Зеніт-1NL становить 14,5 тонни. Вага корисного навантаження – 100 кг на сонячно-синхронній орбіті та близько 230 кг на приекваторіальній. Час підготовки до пуску — до 1 доби.

Передбачається, що даний комплекс зможе здійснити перший старт вже у 2021 році. «Для запуску планується використовувати літак, тобто реалізувати концепцію повітряного старту. Такі концепції відомі у світі, але фактично реалізовані тільки в американській ракеті-носії «Пегас». Для України проєкт унікальний. Він розрахований на комерційне використання, отже, основна мета нашої участі в салоні — маркетингова: показати, що такий проєкт і отримати фідбек від потенційних замовників», – повідомив головний економіст Південмашу Дмитро Никон.

Розробники вважають, що рентабельність і конкурентоспроможність проєкту забезпечать відразу кілька факторів. Серед них стрімкий розвиток мікросупутників і зростання попиту з боку приватних компаній. Крім того, технологія повітряного старту здешевить запуски. «Внаслідок використання літака для десантування ракети-носія ми мінімізуємо витрати на інфраструктуру наземного стартового комплексу. Крім того, можна вибирати різні варіанти траєкторії щодо осі Землі. Ми також уникнемо різних обмежень, які існують при стандартному запуску ракет, наприклад, зони падіння щаблів», – сказав Дмитро Никон, додавши, що зараз на стадії підписання знаходиться меморандум про взаєморозуміння з одним з потенційних замовників.

Крім того, є перспективним створення такої ракети саме в Україні. Це, з одного боку, вирішить питання космічних пусків з густонаселеної території, з іншого — забезпечить Україні автономний доступ до космічного простору. Велике значення реалізація проєкту матиме і для українських підприємств космічної промисловості з точки зору збереження науково-виробничого потенціалу і позиціювання на ринку космічних послуг.

Нагадаємо, проєкт розпочато у 2016 році в рамках 5-ої космічної програми та включений в проєкт нової Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2019-2023 роки.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...