"Лікарі України перевантажені у відчайдушній битві з коронавірусом", - Associated Press

В Україні порівняно не багато випадків зараження коронавірусом, але лікарні все одно не можуть впоратися з епідемією.

Машина з підтримки дихання в українській лікарні ламається, і пацієнт з коронавірусом починає безпорадно задихатися. Доктор Ольга Кобевко бігає з палати в палату, шукаючи електрика серед інших пацієнтів, хто міг би полагодити пристрій. Зрештою, вона сама знаходить спосіб змусити його працювати знову. "Ми тут ніби на війні, мов на лінії фронту!" - каже лікар Associated Press, передають Патріоти України.

37-річна Кобевко - єдиний спеціаліст інфекційного відділення в одній з лікарень Чернівців, яка розрахована на 60 пацієнтів, але зараз розміщує 100. Умови тут плачевні: обладнання зламане або застаріле, ліків не вистачає, а зарплати у лікарів дуже низькі.

Це відображення занепаду української системи охорони здоров'я, яку пандемія коронавірусу швидко перевантажила навіть попри те, що в Україні відносно небагато випадків зараження. Отруєна корупцією українська економіка впродовж останніх шести років була ослаблена війною з Росією на сході. Адміністрація президента Володимира Зеленського успадкувала недофінансовану систему охорони здоров'я.

Інфекційне відділення головної обласної лікарні в Чернівцях було збудоване більш ніж століття тому ще за часів Австро-Угорської імперії. Тут немає централізованої системи подачі кисню, як в сучасних клініках. Система подачі розміщена в спеціальній кімнаті. Тож медсестри ходять туди кожні кілька хвилин, щоб наповнити так звані "кисневі подушки", а потім несуть їх в палати пацієнтам. "Пацієнти благають: "Повітря, дайте мені повітря", - а ти нічого не можеш зробити. Ти просто продовжуєш стискати цю подушку, нездатну врятувати життя. Це найгірше. А централізована система подачі кисню коштує не дорого", - каже Кобевко.

Звуки кашлю, приглушені кисневими масками, змішуються з писком медичного обладнання в будівлі лікарні, поки медсестри бігають по слабо освітлених коридорах, намагаючись вчасно замінити кисневі подушки. Повітря пахне озоном через ультрафіолетові лампи, які використовують для дезінфекції палат.

Тяжко хворих перевозять у окрему будівлю, де становлено кілька систем вентиляції легень. Але це відділення теж перевантажене і не може приймати нових пацієнтів, навіть якщо їх стан тяжкий. В Україні більше 18 тисяч підтверджених випадків зараження і 514 смертей. На Чернівці припадає 2694 випадки зараження. Місто стало одним з епіцентрів української епідемії поряд з Івано-Франківськом і Києвом. Тисячі українців, які тимчасово працювали в Італії, Іспанії й інших європейських країнах, повернулися додому через пандемію й привезли інфекцію з собою.

На кухні чернівецької лікарні працівники постелили матраци, щоб можна було відпочити. Але швидка допомога постійно привозить все нових пацієнтів, не лишаючи часу на сон. Світлана Падинич працює в команді швидкої допомоги, яка за 12-годинну зміну привозить хворих з COVID-19. Останнім часом працівники команди теж почали хворіти. Тиждень тому один з них помер від пневмонії, викликаної вірусом. Ще четверо медиків "злягли" з запаленням легень, але в стабільному стані.

"У нас не вистачає персоналу", - сказала 42-річна Падинич.

"Половина персоналу швидкої допомоги захворіла, а ті, хто лишився, дуже перевантажені", - додала вона.

Падинич носить маску типу FFP2, яка забезпечує певний захист. Але під нею жінка носить ще одну медичну маску. "Я розумію, що ризикую. Але хтось повинен працювати", - каже вона.

Засоби захисту в дефіциті й здебільшого надаються приватними донорами. Поставки нерегулярні. "Я боюся за свою безпеку. Боюся захворіти й заразити COVID-19 свою сім'ю", - каже Падинич, додаючи, що через це з початку пандемії ще жодного разу не бачилася з матір'ю.

На медиків припадає приблизно п'ята частина від всіх випадків коронавірусу в Україні. Понад 50 лікарів заражаються щодня.

Розуміючи слабкість системи охорони здоров'я, уряд запровадив жорсткий карантин до 12 травня. Більшість підприємств були зупинені. Але під тиском відчайдушних фермерів й бізнесменів Київ ослабив обмеження після 11 травня, дозволивши деяким магазинам, перукарням й іншим закладам відновити роботу. Лікарі бояться, що це може призвести до початку нової хвилі зараження. "Якщо ми скасуємо карантин при збереженні системи охорони здоров'я в такому ж стані, почнеться катастрофа", - вважає Кобевко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...