Лікарі відмовили в госпіталізації: У Рівному помер чоловік із COVID-19

Не переконала медиків навіть температура 42° у пацієнта...

У Рівному літній чоловік Іван Шиманський помер після відмови прийняти його в інфекційне відділення міської лікарні. Хоча експрес-тест підтвердив наявність COVID-19. Місцева влада разом із лікарями запевняють, що пенсіонер нібито сам відмовився від госпіталізації. Однак жодної заяви у медиків немає, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Порадили приймати парацетамол

Як розповіла його дочка Олена Чернієнко, 31 травня батько повернувся з роботи з задишкою. "Ще до цього днів п'ять він почувався погано, температура була невисокою, 37 градусів, потім зникла. Але з'явилася задишка, це одна з ознак коронавірусу. Температура була 38, мама викликала швидку. Їх обох відвезли до інфекційного відділення міської лікарні Рівного", – говорить жінка.

Швидка допомога відвезла чоловіка в інфекційку

У лікарні літньому чоловікові зробили експрес-тест, який показав коронавірус. "Але також взяли аналіз на ПЛР і сказали, що результату потрібно чекати два-три дні. Жодного обстеження батькові не проводили, не зробили навіть КТ або рентген. Просто вручили письмову консультацію про те, що рекомендують звернутися до сімейного лікаря. І все. Ніхто не пропонував йому лягти в лікарню. Назад батькам довелося їхати на таксі самим", – зазначає Чернієнко.

Однак увечері в Івана Матвійовича піднялася температура вище 40 градусів. "Мама розповідала, що було навіть 41-42 градуси. Вона подзвонила в інфекційне відділення, запитала, що робити, – викликати швидку чи їхати в лікарню? Там порадили приймати парацетамол, температура повинна впасти. Але якщо буде погано почуватися, то викликати швидку або приїжджати самому", – згадує Олена.

Однак, незважаючи на прийнятий парацетамол, батькові Олени ставало гірше: "Мама дзвонила в швидку, а батько вже не рухався, хоча ще був при свідомості. У нього градом котилися сльози, він розумів, що вмирає. У швидкій говорили, що бригада вже виїхала, але, коли лікарі приїхали, тато вже помер", – додала дочка.

У міській лікарні Рівного пенсіонера не госпіталізовували

Вісім годин у квартирі з трупом

А далі почалося пекло. Мамі Олени з п'ятої години ранку до першої години дня довелося перебувати в квартирі з тілом чоловіка. Ніхто не їхав забрати труп у морг.

Медики швидкої рекомендували телефонувати на "102", щоб наряд приїхав і зафіксував смерть. Однак на півтора десятка дзвінків у поліцію там відповідали: "Чекайте, наряд виїхав". Об 11 ранку дочці вдалося зв'язатися з керівництвом поліції, але там сказали, що це не їх компетенція, і порекомендували звернутися до сімейного лікаря.

Зі свого боку лікарка відмовилася робити довідку, мотивуючи це тим, що Іван Шиманський уже здав тест на коронавірус. "Тільки коли мені вдалося додзвонитися в обласну адміністрацію заступнику голови, він повідомив, що у них така ситуація вперше, коли людина вмирає, не дочекавшись результату тесту на COVID-19. Виходить, китайському тесту вони не довіряють, а ПЛР тесту ще немає. Тому вони вирішують, що ж робити, і в який морг його везти", – розповідає Олена.

Дочка запевняє, що влада обманює

Однак жінку обурило, коли від імені обласної влади з'явилося повідомлення, що нібито її батько відмовився від госпіталізації, а потім помер. "Це відверта брехня! Їм потрібно було прикрити цей випадок смерті, тому так і заявили. Я питала у батьків, що їм сказали в лікарні? Там заявили, що треба чекати результату тесту. До того ж, його навіть не обстежили, тільки взяли аналіз і поміряли тиск та температуру. Вони навіть КТ йому не зробили. Коли я стала відкрито писати про те, що це неправда, вони терміново скликали брифінг. І заявили, що у них є позначка в журналі, де написано, що нібито батько відмовився від госпіталізації. Я сама юристка і знаю, що якщо людина не хоче в лікарню, вона власною рукою пише заяву про відмову. Такого документа у них немає", – обурюється Олена.

Хотіли змусити купувати ліки

Як з'ясувалося під час розтину, Іван Матвійович помер від двостороннього запалення легенів. Результатів тесту на ПЛР, які взяли в інфекційному відділенні міської лікарні, рідні досі не отримали.

Хоча ховати Шиманського сказали як померлого від коронавірусу. "Мама подзвонила і розповідає, що в ритуальній службі з неї взяли гроші за два катафалки. В одному повезуть труну з тілом батька, у другому поїде спеціальна бригада. Однак за фактом приїхала звичайна бортова вантажівка", – продовжує Олена.

Під час усього похорону дружина Івана Матвійовича була з температурою. Ніхто з медиків не поцікавився контактними особами померлого від коронавірусу чоловіка. Тільки після похорону жінка пішла в поліклініку до сімейного лікаря, взяла направлення до лікарні.

Під час лікування у мами Олени тричі брали тест, але всі три рази результат був негативним.

"У лікарні мама лежала в окремому блоці з іще однією пацієнткою. Виходити звідти не можна. Коли прорвало каналізацію у санвузлі палати, то жінкам довелося всім цим дихати два вихідних дні, тому що сантехнік на роботу приходить у понеділок. Також спочатку хотіли її змусити платити за ліки. Принесли список необхідних препаратів, мама відмовилася. Потім вдруге принесли. І тільки на третій раз були всі необхідні ліки. Мама підрахувала за час лікування на неї витратили препаратів на суму 12-13 тисяч гривень", – пояснює Олена.

Літня жінка в поліцію звертатися не хоче. Як і дочка-юрист, вона прекрасно розуміє, що, крім витрачених нервів, нічого не доб'ється. "Влада зібрала брифінг. Завідувачка інфекційним відділенням заявила, що нібито батьки повинні були рано вранці приїхати в лікарню, а батько в журналі написав відмову. Це неправда", – наголошує вона.

У лікарні все заперечують

Заступник головного лікаря міської лікарні Рівного Ігор Дундюк так прокоментував ситуацію нам: "Було розслідування на рівні міста. Ми розбиралися в цій ситуації. Лікар, який приймав цього чоловіка, каже, що він був не важким. Але йому запропонували лягти в лікарню, щоб поспостерігати чи є температура, інтоксикація. Вони з дружиною відмовилися, і чоловік розписався в журналі про відмову. Просто дочка живе окремо, і вона була не в курсі ситуації".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...