"Людство веде суїцидальну війну з природою. Але вона завдає удару у відповідь": 5 важливих питань про клімат на планеті

2020 рік, окрім решти, запам’ятається як один із найтепліших років за всю історію спостережень.

«Людство веде суїцидальну війну з природою. Але вона завдає удару у відповідь, і робить це з новою силою та люттю», — так нинішню кліматичну ситуацію у світі нещодавно оцінив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, передають Патріоти України з посиланням на Громадське.

"2020 рік, окрім решти, запам’ятається як один із найтепліших років за всю історію спостережень. Стрімке танення льодів, рекордна температура нагрівання океанів, пожежі в Австралії, США й Сибіру й безліч інших стихійних лих завдавали неабиякого клопоту тисячам людей упродовж року, спричиняли міграції й паралельно ускладнювали боротьбу з пандемією коронавірусу.

Про такі невтішні тенденції читаємо в нещодавньому звіті Всесвітньої метеорологічної організації. Що вони означають для нашої планети та що чекає на нас у найближчому майбутньому?

Звідки ми знаємо, що світ стає теплішим?

Поточний кліматичний звіт Всесвітньої метеорологічної організації охоплює не весь 2020 рік, а лише період із січня по жовтень. Остаточну річну версію оприлюднять у березні 2021-го, але, на думку дослідників, доволі цілісну картину можна зрозуміти вже тепер.

Склавши докупи дані національних і регіональних метеорологічних та гідрологічних служб, глобальних кліматичних центрів і різноманітних організацій-партнерів ООН, ВМО з’ясувала, що цей рік став одним із трьох найспекотніших в історії спостережень (тобто приблизно з 1850-х). Нині він на другому місці після 2016-го.

Однак тут є цікавий парадокс.

«Рекордно теплі роки переважно збігаються з явищем Ель Ніньо (підвищення температури поверхового шару води в екваторіальній частині Тихого океану, яке впливає на клімат, — ред.), так і було у 2016-му. Тепер же ми переживаємо явище Ла-Нінья (протилежне), однак цього недостатньо, аби загальмувати цьогорічну спеку», — пояснює генеральний секретар ВМО Петері Таалас.

Як виявляються ці процеси?

По-перше, враховують позначки на термометрі. Середня температура повітря цього року стала приблизно на 1,2°С вищою, ніж у 1850-1900. Але невпинно підвищується — тож, за прогнозами метеорологів, уже у 2024-му перевищення умовної норми становитиме 1,5°C.

Потепління нерівномірне: на сьогодні найбільш помітне воно у Північній Азії, особливо в Сибірській Арктиці, де температура підвищилася на понад 5°С. Власне, це виявилося ідеальною умовою для наймасштабніших лісових пожеж за останні роки, які охопили понад десять мільйонів гектарів.

По-друге, танення льоду. Арктичні льодовики у 2020-му теж зменшувалися в рекордному темпі: їхні обсяги влітку та восени сягнули свого мінімуму за 42 роки супутникових спостережень. З липня по жовтень на Північному морському шляху в Арктиці, наприклад, узагалі не було льоду. У Гренландії ситуація теж невтішна, однак темпи скорочення льодовиків у ній виявилися цього року трохи нижчими, ніж торік.

По-третє, потепління води в океані та підвищення її рівня. У середньому з 1993 року океанічний рівень води зростає на 3 мм за рік. Однак упродовж останніх кількох років океани поглинають дедалі більше тепла: в окремих регіонах виникають морські хвилі тепла різної інтенсивності, льодовики тануть. Відповідно є ризики, що рівень води зростатиме швидше.

А ще збільшується рівень закислення води — це пов’язано з поглинанням викидів вуглекислого газу в атмосферу (насамперед через діяльність людини). І це не дуже хороші новини для морських та океанічних мешканців.

Хто постраждав від змін клімату найбільше?

Хоча 2020 рік ще й не завершився, але вже встиг вразити кількістю природних лих. Це, наприклад, потужні паводки в африканських Нігерії, Кенії й Судані, які забрали сотні життів і продовжилися наступною катастрофою — нашестям сарани. У Китаї люди гинули теж не лише через пандемію коронавірусу, а й через масштабні повені на річці Янцзи.

Натомість країни Південної Америки страждали від потужної засухи: лише у Бразилії збитки перевищили 3 мільярди доларів. США наприкінці літа й восени охопили наймасштабніші в історії пожежі, яким посприяла аномальна спека. У Долині Смерті в Каліфорнії фіксували 54,4°C — найвищий показник за останні 80 років. Температурні рекорди, що супроводжувалися лісовими пожежами, фіксували на початку року й в Австралії. У Сіднеї у перші дні 2020-го температура сягнула 48,9°С.

У Європі спека була не такою інтенсивною. Однак лише за осінні місяці Україні вдалося побити шість температурних рекордів. Та й загалом нинішня осінь стала найтеплішою від 1881 року. Середня температура повітря у Києві становила 11,6 градуса тепла, що на 3,6 градуса вище за кліматичну норму.

Подекуди вирували тропічні циклони: їх у Північній Атлантиці цього року було щонайменше вдвічі більше від звичної кількості — понад 30. Наприкінці травня берегів Індії сягнув циклон «Амфан»: і хоча більшість місцевих мешканців вдалося вчасно евакуювати, збитки від лиха склали неймовірну суму — 40 мільярдів доларів.

Чи вплинула якось пандемія на глобальне потепління?

Очікування, що кілька місяців локдауну та обмеження на мандрівки допоможуть скоротити викиди CO2 в атмосферу та сповільнити зміни клімату, не виправдалися. У щорічному звіті ВМО щодо парникових газів, оприлюдненому наприкінці листопада, йдеться про те, що викиди вуглецю справді дещо знизилися. Але ця зміна дуже незначна у порівнянні із загальним зростанням концентрації CO2.

Водночас пандемія значно ускладнила життя тим, хто, крім неї, мусив боротися ще й з наслідками стихійних лих. За даними Всесвітньої продовольчої програми, таких людей приблизно 50 мільйонів. До того ж криза як наслідок коронавірусних обмежень у багатьох країнах наклалася на продовольчу кризу, спричинену багато в чому екстремальними погодними умовами.

Тих, хто був змушений залишати свої домівки через кліматичні чинники, лише у першій половині 2020-го було 10 мільйонів. Евакуація у зв’язку з коронавірусом стала ще складнішим процесом: людей не можна було транспортувати у великих кількостях одночасно, а центри тимчасового перебування евакуйованих — максимально заповнювати.

Чи можемо ми хоч щось змінити?

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у своїй нещодавній промові розповів про наміри створити глобальну коаліцію, щоб до 2050 року знизити рівень викидів в атмосферу до нуля.

Відповідно до бачення Гутерреша, вже до 2030-го показники викидів мають скоротитися на 45% у порівнянні з 2010-ми роками. Для цього він пропонує, наприклад, запровадити податок на вуглець та крок за кроком цілком відмовитися від викопного палива.

Утім є сумніви, що такі заходи допоможуть. Наприклад, норвезький науковець Йорген Рандерс стверджує, що людство не зможе зупинити зміни клімату, якщо лише скоротить викиди вуглекислого газу. Нині ж для того, щоб врятувати планету, доведеться висмоктувати мільярди тонн вуглецю з атмосфери.

Наразі головним документом, який регулює дії країн у протистоянні змінам клімату, є Паризька угода від 2015 року. У ній прописані зобов’язання країн зменшити викиди шкідливих речовин в атмосферу, щоби стримати підвищення глобальної температури в межах 1,5-2 градусів Цельсія до кінця століття. Попри такі амбітні цілі, лише з 2015-го до 2019-го викиди СО2 та концентрація парникових газів в атмосфері щороку зростали майже на 20% швидше, ніж раніше.

Якщо стримати потепління не вдасться, за прогнозами ООН, середня температура до кінця століття може зрости приблизно на 5 градусів Цельсія. Як цьому запобігти, держави обговорюватимуть на Міжнародній кліматичній конференції у листопаді 2021-го.

Імовірно, до конференції долучаться й Сполучені Штати, які з ініціативи Дональда Трампа вийшли з Паризької угоди, але після набуття президентських повноважень Джо Байденом мають до неї повернутися."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...