"Мене змусили відкликати свій підпис. Після цього ми отримали оточення в Дебальцевому": Український генерал розповів, хто "поховав" Мінськ-1

За його словами, не виконавши умов Мінська-1, Україна не повинна була підписувати Мінськ-2.

Юрій Думанський

Колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Юрій Думанський розповів, чому були переписані мінські угоди про мирне врегулювання конфлікту на Донбасі, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Він нагадав про початок переговорного процесу, який проходив у 2014 році, активізувавшись після Иловайскої трагедії. "У Мінську-1 всі пункти були сформовані правильно. Там не було жодного політичного питання. Там були практичні питання: зупинитися, створити буферну 30-кілометрову зону (ми повинні були відійти на 15 км, і та сторона повинна була відійти на 15 км ). Після створення буферної зони припиняються активні бойові дії і здійснюється роззброєння незаконних збройних формувань. ми повинні їх роззброїти і передати під контроль ОБСЄ. Після цих заходів ми повинні були брати під контроль державний кордон, здійснити демілітаризацию району проведення бойових дій", - зазначив генерал.
За його словами, не виконавши умов Мінська-1, Україна не повинна була підписувати Мінськ-2. "А чому виник Мінськ-2? Старий склад ВР голосує за особливий статус Донбасу в першому читанні, потім формується новий склад ВР, який говорить, що нам не потрібен особливий статус. Після цього розривається переговорний процес. Ми розірвали переговорний процес по Мінську-1 . До нового року ми повинні були взяти під контроль державний кордон, здійснити демілітаризацію району, роззброїти незаконні збройні формування і створити відповідні умови для подальших вже політичних дій", - пояснив Думанський.
Він уточнив, що з вересня по грудень 2014 Україна здійснювала виведення техніки і озброєння відповідно до графіка і передавала її під контроль ОБСЄ. "Йшов процес згідно з підписаним документом про лінії зіткнення. Від України цей документ підписував я. Від Росії підписував генерал-полковник Олександр Ленцов, від "ДНР" - Захарченко, від "ЛНР" - Плотницький. Також ОБСЄ підписувала цей документ. Але потім в листопаді мене змусили відкликати свій підпис. Після цього ми отримали оточення в Дебальцеве. Це налякало ВР і в другому читанні вона прийняла особливий статус Донбасу. Ви розумієте, за допомогою яких дій змушували тоді прийняти цей статус", - пояснив генерал.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...