Мільйони доларів і золото: Як "Ленін" влаштував "пограбування століття" в окупованому Донецьку (аудіо)

"Жертвою" терориста під час масштабної "націоналізації держвласності" на окупованій російськими збройними формуваннями території Донецької області став банк сина президента-втікача Віктора Януковича – Олександра.

Чинний начальник Цетру спецоперацій так званого Міністерства державної безпеки "ДНР" Василь Євдокимов ("Ленін") причетний до "пограбування століття" в окупованому Донецьку. Ба більше, з'ясувалося, що один із найодіозніших "силовиків" (який є організатором убивств офіцерів СБУ та ГУР МОУ) тоді "кинув" своїх соратників на два мільйони доларів і 30 кг злитків банківського золота. Згодом усе це було вивезено до Москви. Про це стало відомо з аудіоперехоплення розмов, яке добули українські розвідники, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Під час масштабної "націоналізації держвласності" на окупованій російськими збройними формуваннями території Донецької області сталося пограбування банку сина президента-втікача Віктора Януковича – Олександра.

Економічний відділ так званого Міністерства держбезпеки "ДНР" під керівництвом колишнього співробітника Управління СБУ в Донецькій області, зрадника Дмитра Дикого, штурмував закриту й опечатану адміністративну будівлю "Всеукраїнського банку розвитку" ("ВБР"), який розташовувався в Донецьку на проспекті Богдана Хмельницького, 102.

"ВБР" у Донецьку

Все цінне грабіжники-мародери забрали зі сховища, також було обчищено банківські комірки клієнтів.

Силову підтримку цього свавілля, за даними українських розвідників, здійснював Центр спецоперацій "МДБ ДНР" під безпосереднім керівництвом начальника штабу – Сергія Землянова (позивний "Амір").

Унаслідок роботи "оперативних співробітників" під керівництвом Дмитра Дикого з банку було вкрадено близько п'яти мільйонів доларів доларів США (в офіційному повідомленні банку фігурувала інша сума: 46,5 млн. грн. і 9,9 млн доларів). Ці гроші повантажили в автомобіль Honda CR-V чорного кольору.

"Здобич" за наказом керівництва "МДБ" мали швидко перевезти до адміністративної будівлі "Міністерства держбезпеки" на бульварі Шевченка, 26.

Будівля, де знаходиться "МДБ"

Однак перед заїздом на "Шевченка" завантажений грошима автомобіль зробив зупинку на "Озері". Йдеться про комплекс "Озерний", який у 2014 році було захоплено ЦСО "МДБ ДНР", і до теперішнього часу він використовується як основна база.

На "Озері" автомобіль "зустрічав" Василь Євдокимов ("Ленін"), який і розпорядився вивантажити два мільйони доларів.

Саме про ці 2 млн розповів колишній перший помічник Євдокимова Вадим Долгов ("Пенсіонер"): перший мільйон він ховав особисто, а другий спішно "евакуювали з товаришем у Москву".

Цим "товаришем" виявився ніхто інший, як вищезгаданий начальник штабу ЦСО "МДБ ДНР" Сергій Землянов ("Амір").

Справа в тому, що після виявлення колосальної нестачі весь особовий склад економічного відділу "МДБ" разом із ексСБУвцем Дмитром Диким було заарештовано прямо під час наради в будівлі "міністерства". Тоді підбивали підсумки "роботи" за півріччя.

Особливо проявляв активність у пошуках і покаранні винних "заступник генпрокурора ДНР" Василь Байрачний, який і був одним із основних ідеологів "націоналізації" банку, але за фактом залишився ні з чим – на відміну від двох друзів "Леніна" і "Аміра".

Василь Байрачний був "заступником генпрокурора".

Через кілька днів після розграбування банку "ВБР", за даними українських розвідників, коли "Амір" перебував у донецькому готелі "Рамада", його спробували "взяти" співробітники "військової поліції ДНР". За "санкцією" Байрачного.

Однак Землянов устиг підняти по тривозі особовий склад Центру спецоперацій "МДБ". Бойовики прибули до готелю "Рамада" на бронетранспортерах і бойових машинах піхоти. Вони оточили сили "військової поліції ДНР" і відбили свого начальника штабу.

Далі за протекцією "Леніна" куратори з РФ організували негласний процес евакуації "Аміра" з території "ДНР" в Москву, а разом із ним відправили мільйон доларів, банківське золото і коштовності.

Від переслідувань "військової прокуратури ДНР" Сергій Землянов із літа 2015 до кінця 2020 року переховувався на території Росії. Після виходу на пенсію "заступника генерального прокурора ДНР" Василя Байрачного "Амір" дозволив собі повернутися в "ДНР" і зараз перебуває на окупованій території Донбасу.

За даними нашої розвідки, саме "Амір" ще в 2014 році клопотав перед тодішнім керівництвом ЦСО "МДБ" про зарахування Василя Євдокимова "Леніна" до особового складу цього підрозділу. Згодом Євдокимов його очолив і став одним із найбільш одіозних "силовиків", які вчинили безліч злочинів проти цивільних і наших військових. Зокрема, на його рахунку організація вбивств українських офіцерів Максима Шаповала (ГУР) і Олександра Хараберюша (СБУ).

Максим Шаповал і Олександр Хараберюш

У цьому уривку розмов із невстановленим поки співробітником МВС РФ Вадим Долгов, колишній перший помічник "Леніна", розкриває епізод, коли він особисто отримав від "шефа" на короткострокове зберігання мільйон доларів США готівкою.

Завдяки аудіоперехопленню вперше отримано докази причетності Василя Євдокимова ("Леніна") до так званого "пограбування століття" – нальоту на банк в окупованому Донецьку.

Частину розшифровки подано нижче, а повністю всі розмови Вадима Долгова зі співробітником МВС РФ і з колишнім начальником в'язниці "Ізоляція" Денисом Куликовським ("Палич") можна послухати в цьому відеоролику.

Увага! Ненормативна лексика (18+)

Вадим Долгов ("Пенсіонер") тут під ім'ям Валерій. Так він відрекомендувався співробітнику російського відомства під час обговорення викрадення і ліквідації "скарбника" начальника Центру спецоперацій "МДБ". Саме Роман Волянюк ("Хакер") управляв активами "Леніна" на території Росії, а також вивозив туди коштовності з окупованого Донецька.

Співробітник МВС: Валерію, таке запитаннячко. Ну, грубо кажучи, 2014-й, 2015-й і 2016-й ви ж були близько з "Леніним", так? Ось те, що буде наш хлопчик (йдеться про "скарбника", якого збиралися викрасти. – Ред.) розповідати про нього – що він добував... Ну, ці доходи неправомірні... З комерсантів, з усіх... Він же, "Ленін", якось вивозив ці активи в Росію – сюди, до нас. Що лежить до кращих часів?

Долгов: Я знаю, що було золото і долари.

Співробітник МВС: Банківське (золото)?

Долгов: Банківське, так – і таке було. І долари були, мільйон, два.

Співробітник МВС: Готівка, так?

Долгов: Так, звичайно. Цей "лям" (мільйон. – Ред.) у мене особисто був.

Співробітник МВС: У вас був "лям"?

Долгов: Так.

Співробітник МВС: На збереженні, я так розумію?

Долгов: Так. А ось куди воно поділося потім... Ну, один товариш у Москву там утік... Звалив, бл*дь, із лямом. За ним там ганялася поліція, прокуратура... Коротше, звалив він нах*й... Ще (у "Леніна") картини... Повинен цей х*й (Роман Волянюк) усе знати. Він усе це курує. Я думаю так – або гараж, або квартира якась, може поверх.

Співробітник МВС: А золота скільки було?

Долгов: Та тридцятка, по-моєму.

Співробітник МВС: Тридцятка – це що?

Долгов: Кілограмів.

Співробітник МВС: Це суто "ленінські" 30 кілограмів золота?

Долгов: Узагалі було, бл*дь, з банку... вивезено 30 кг. А на скількох людей, я не знаю.

Співробітник МВС: А... У вас немає розуміння, може, є якась система зберігання у того ж "Леніна", тобто де це все може зберігатися – в комірках?

Долгов: Раніше все було в гаражах. По-старому.

Співробітник МВС: Тобто – в гаражах?

Долгов: Знімається гараж, де це все ховається. В якомусь гаражі.

Співробітник МВС: Навіть ті ж гроші, картини і золото?

Долгов: Ну, звичайно. Ну а що?

Співробітник МВС: І антикваріат якийсь, так?

Долгов: Ну звичайно, бл*дь. Ну це все вже в Москві.

Всі розмови можна послухати у відеоролику.

Ватажок ЦСО "МДБ" Василь Євдокимов ("Ленін")

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...