Міністр "слуг" та ОПЗЖ, або Чому чиновник з часів Ющенка, Тимошенко, Януковича й Порошенка закупив китайську вакцину через фірму, пов’язану з Богатирьовою, - ЗМІ

Як відомо, у 2017 році Порошенко призначив Степанова головою Одеської ОДА. У 2020-му голосами “Слуг народу”, ОПЗЖ, “Довіри” і “За Майбутнє” його призначили міністром охорони здоров’я.

Максим СтепановМОЗ України купило китайську вакцину від коронавірусу через фірму, яка має відношення до Раїси Богатирьової – колишньої очільниці відомства часів Януковича, передають Патріоти України з посиланням на Прямий.

В інтерв’ю виданню “Настоящее время” чинний глава МОЗ заявив, що це було умовою виробника. Однак активісти ГО “Пацієнти України” заявили, що міністр Степанов сам призначив компанію, яка стала посередником в закупівлі вакцини від COVID-19. Вони припускають, що на ринок медичних закупівель повертаються масштабні корупційні схеми часів Януковича-Азарова.

Керівник ДП “Медичні закупівлі” Арсен Жумаділов теж звертає увагу на те, що через втручання Степанова у процес закупівель Україна отримає вакцину дорожче, ніж могла. “Міністр, по суті, сам визначив постачальника. За моєю інформацією, Україна могла отримати ціну щонайменше на 1 долар США нижчу від фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкурентний тиск на постачальника”, – зазначив Жумаділов.

Активісти з ГО “Пацієнти України” зауважують, що ДП Медичні закупівлі України надіслало на Міністерство документи щодо укладання угод із кількома компаніями. Проте очільник МОЗ наполіг на укладанні лише однієї угоди на закупівлю вакцини. “Вакцина від коронавірусу іноземного виробництва, проте продає її виключно єдина українська фірма – “Лекхім”. Інші виробники не можуть вийти на український ринок, адже це блокує особисто міністр Степанов”, – пишуть активісти.

“Вибір Максима Степанова не випадковий. Компанія “Лехкім” вже має свою скандальну репутацію часів Раїси Богатирьової. Власником заводу АТ “Лекхім”, як і ще одного ПрАТ “Технолог” є один з соратників Раїси Богатирьової. Препарати цих двох заводів за часів Богатирьової перемагали у мільйонних тендерах”, – пишуть активісти.

Міністр Степанов виправдовує контракт із компанією, пов’язаною з соратниками Януковича, вимогами китайських виробників. “Те, що стосується підприємства “Лекхім”, з яким укладено договір, і ми про це відразу заявили, це була умова, що компанія Sinovac Biotech, яка хотіла здійснювати поставку в Україну через це фармпідприємство. Це далеко не маленьке фармацевтичне підприємство, яке, наскільки я розумію, давно співпрацює з компанією Sinovac Biotech, і це була умова китайської сторони, що свою поставку вони будуть здійснювати через це підприємство. Тому з ними уклали договір”, – заявив Степанов.

Міністр підтвердив, що процес закупівлі вакцин перебуває на особистому контролі президента Зеленського.

Степанов також заявив, що його не турбують скандали навколо компанії “Лекхім”. “А що таке “негативний фон” навколо цього підприємства? Це українське фармпідприємство, яке випускає лікарські засоби, які використовуються на території України. Ви вирішили, що у нас є “негативний фон”, тому що якась організація щось там вигадала і заявила? Я навіть не розумію, на підставі чого він мене може бентежити”, – сказав він в інтерв´ю.

“Пацієнти України” застерігають, що втручання Степанова у процес закупівлі вакцини та дозвіл укладати лише один договір свідчить про перетворення МОЗу на “міністерство закупівель”, як за часів регіоналів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...