"Міст Кличка" втрапив у міжнародний скандал: Швейцарські архітектори заявляють про незаконне використання їхнього проекту

Між парками Хрещатий та Володимирська гірка у Києві добудовують вело-пішохідний мостовий перехід, який мають намір урочисто відкрити до дня Києва, що відзначають в останню неділю травня.

Будівництво мосту почали наприкінці 2018-го, передають Патріоти України з посиланням на "Наші гроші".

На початку 2019-го у ЮНЕСКО міській владі Києва рекомендували утриматись від будь-яких будівельних робіт у цьому місці, оскільки їх ведуть недалеко від захисної зони собору Святої Софії Київської, яка входить до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

У травні 2019-го, коли будівельні роботи були вже на фінальній стадії, швейцарські архітектори з компанії Leuppi & Schafroth Architekten заявили, що концепцію для "мосту Кличка" взяли з їхнього конкурсного проекту, за який їм так і не заплатили, пишуть

Представниця компанії Стефані Шафрот зауважила, що теперішній проект деякими деталями відрізняється від запропонованого ними варіанту. Проте, за словами архітекторки, базова концепція, основні принципи проектування, форма, конструктивне рішення та матеріали були взяті з їхнього проекту.

У компанії Leuppi & Schafroth зазначили, що виграні на конкурсі гроші, які обіцяли виплатити впродовж місяця після оголошення результатів конкурсу у травні 2013 їм так і не були виплачені.

Що цікаво, перше місце за кращий перехід мостового переходу тоді так нікому й не присудили. Натомість було оголошено дві другі премії, які, крім проекту швейцарців, отримав ще проект з Іспанії.

У квітні 2017-го зі швейцарськими архітекторами зв'язались представники Департаменту містобудування та архітектури КМДА і висловили бажання реалізувати їхній проект.

"Після серії листів та відеоконференц-зв'язків з групою з КМДА наші заплановані витрати були розкритиковані як зависокі. Пропозиція, яку ми зробили, щоб продати права на будівництво нашого проекту, також була відхилена як занадто дорога", – каже Стефані Шафрот.

За словами архітекторки, після серпня 2017-го з ними ніхто не контактував і дотепер їм не заплатили жодної копійки.

Оцінка вартості мосту за проектом Leuppi & Schafroth становила трохи більше 6 мільйонів швейцарських франків або доларів. Теперішня вартість "мосту Кличка" становить приблизно 10 мільйонів швейцарських франків або доларів (понад 260 млн грн).

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...