"Міцні господарники": У ОРДЛО підприємства ріжуть на металобрухт для виплати зарплати

ЗАТ «Внешторгсервіс» (ВТС) - структура з головним офісом в Москві - контролює весь промисловий комплекс ОРДЛО, який перейшов під так зване зовнішнє управління. До недавнього часу ВТС пов'язували із збіглим українським олігархом Сергієм Курченком.

15 тисяч вагонів Донецької залізниці (83% всього вагонного парку, що залишився на непідконтрольною території Донбасу) будуть порізані на металобрухт. Металобрухт передадуть «Внешторгсервісу», а звідти, як очікується, привезуть довгоочікувану зарплату залізничникам, і не тільки їм. Про це повідомляє канал «Донецький абориген» в Telegram, передають Патріоти України.

Послуги залізничників на окупованій частині Донбасу все менш затребувані. Ще два роки тому в так званій «ДНР» їх перевели на чотириденний робочий тиждень, а в «ЛНР» - на триденну. Зрозуміло, зменшивши і зарплати. Однак і ці крихти в 5-7 тисяч рублів (2000-2700 гривень) в минулому 2019 голу виплачували із двомісячною затримкою, а в поточному платять не тільки з затримкою, але і частинами. Так, кінця травня 2020 року жодного березневого, ні квітневого заробітку робочі ще не бачили. Листи з вимогою виплатити зарплату і забезпечити «залізяку» роботою, адресовані «правителям» і «правоохоронцям» псевдореспублік донецькі луганські і залізничники розмістили на сторінках своїх підприємств в соцмережі ВК.У ОРЛО на заклик працівників залізниці вже відреагували - «прокуратура ЛНР». Але зарплату поки так і не виплатили.- Залізничники, закликаючи забезпечити роботу підприємства для того, щоб і далі возити вугілля і метал в Росію, перебувають в невіданні щодо цієї потреби, - повідомило джерело, яке моніторить стан справ в промисловому комплексі ОРДЛО і заради власної безпеки просив не вказувати його ім'я. - Потреби в металі і вугіллі з ОРЛДО у Росії не було спочатку. До війни вугілля з Донбасу в РФ взагалі не поставляли, а останню тонну металу відправили в листопаді 2013 року. З початком бойових дій Росія стала приймати вугілля і метал з ОРДЛО за викидними цінами. В значній мірі це були транзитні поставки - в результаті дана продукція потім потрапляла в Україну. Втім, частина вугілля осідала і в РФ. Наприклад, не секрет, що на вугіллі з окупованої частини Луганщини тривалий період часу працювала теплоелектростанція в Новочеркаську. А невеликі партії металу Росія замовляла з міркувань суто політичних - як демонстрація суспільству підтримки квазіреспублік.

Однак в Москві давно прийшли до висновку про дорожнечу такої підтримки. Про те, що обсяги дотацій для «молодих республік» будуть зменшені, російські джерела відверто писали ще два-три роки тому. Тому сьогодні Москвою дан старт згортання всіх нерентабельних промислових галузей ОРДЛО, в першу чергу вугільної. У «ЛНР» будуть закриті всі шахти, а в «ДНР» - майже все (планується, що будуть функціонувати лише 5-8). І підприємства ріжуть на металобрухт в рамках цієї програми «реформ» або «оптимізації». З продажу металобрухту буде виплачено борги суміжників і борги по зарплаті.

Ватажок донецьких бойовиків Денис Пушилін Денис Володимирович відповідальність за невиплату зарплати залізничникам звалив на начальника «залізяки» і профспілки. «Ви повинні ночами не спати, поки зарплата не буде виплачена. Я тут з вас особисто не злізу», - звернувся Пушилін Денис Володимирович до директора ДП «Донецької залізниці» Володимиру Кабацій вранці 31 травня з екрану місцевого телеканалу.

Разом з тим, за інформацією джерела, залізниця далеко не перше підприємство, яке пустили «під ніж». Повним ходом йде демонтаж колишнього гіганта хімічної промисловості України заводу «Стирол» у Горлівці, де також не виплачено борги по зарплаті.

Почався «розпил» в прямому сенсі слова Харцизького стале-дротяного заводу «Силур».На заводі «Силур» справно працює тільки кондиціонер, повідомляють робочі.
Планомірно йде демонтаж Донецького металургійного заводу (ДМЗ): вже вивезені ковші для розливання сталі, зараз розбирають агрегат системи мастила деталей. Нагадаємо, рік тому покінчив життя самогубством директор одного з підрозділів даного заводу, який намагався запустити підприємство.
В кінці травня розпочався демонтаж обладнання підготовленої до роботи нової лави на шахті ім. Челюскінців в Донецьку.

«МММ (мається на увазі ватажок ОРДО Денис Пушилін, який у минулому працював в цій фінансовій піраміді. - ред.) повернули в Донецьк дев'яності, повернули в найнеприємніших їх проявах, з гіпертрофованою спрагою наживи на розграбуванні промисловості, і з мінімальною відповідальністю перед державою і населенням» , - так описує «переможну» стратегію розвитку «націоналізованої» (читай - віджатої) промисловості Донбасу канал «Донецький абориген» в Telegram.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...