"Моча Мутко" на голову спортивної недонаддержави: Трамп підписав закон, що дозволяє ув'язнювати причетних до допінгу

Закон поширюється на змагання, де беруть участь США.

Чинний президент США Дональд Трамп підписав «Закон Родченкова про боротьбу з допінгом». Він передбачає штраф та ув'язнення для тих, хто причетний до допінгової змови на міжнародних змаганнях за участю американських спортсменів. Про це повідомляє пресслужба Білого дому, передають Патріоти України.

Закон стосуватиметься змагань, де беруть участь спортсмени зі Сполучених Штатів та ще щонайменше трьох країн. Ці змагання можуть проходити поза США.

За порушення закону загрожує до 10 років ув'язнення та 250 тисяч доларів штрафу. Якщо порушує закон група осіб, то штраф буде один мільйон доларів.

Закон також передбачає відшкодування для спортсменів, які постраждали через шахрайство з допінгом, та захист викривачів шахрайства.

Як передає Голос Америки, закон критикувала Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) та Міжнародний олімпійський комітет. Зокрема WADA вважає, що такий закон може підірвати глобальний антидопінговий контроль, адже раніше жодна країна не заявляла, що може притягнути до відповідальності за шахрайство з допінгом на змаганнях поза межами своєї території.

Чому закон на честь Родченкова?

Григорій Родченков ㅡ це колишній директор антидопінгової лабораторії у Москві. Він повідомив WADA про масштабне використання допінгу російськими спортсменами на міжнародних змаганнях, зокрема на Олімпіаді-2014 у Сочі. За його словами, допінгові схеми підтримувала російська влада.

Після цього йому довелося звільнитися та переховуватися. Родченков з'являвся у документальному фільмі «Ікар» від Netflix про використання допінгу в аматорських велоперегонах.

Також після допінгового скандалу російську збірну відсторонили від участі в Олімпійських іграх-2018 у Південній Кореї, тоді російські спортсмени могли виступати як «олімпійські атлети з Росії», їм заборонялося використовувати національну символіку.

У 2019 році виконавчий комітет Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) на чотири роки позбавив Росію права брати участь у великих міжнародних турнірах, включно з Олімпіадами й чемпіонатами світу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...