Морські коти неабияк наполохали одеських відпочивальників (відео)

Основна небезпека для людини полягає в тому, що купається може випадково наступити на хвостокола, і той, захищаючись, напевно скористається своїм гострим зазубреним шипом.

На пляжах Одеси з'явилися отруйні скати. У понеділок, 1 липня, ця новина, буквально заполонила соціальні мережі, переполохала городян і приїжджих туристів, передають Патріоти України.

Як стверджують очевидці, сьогодні на пляжі «Дельфін» вони помітили чотирьох скатів-хвостоколов (їх називають також морськими котами), що близько підпливли до берегової лінії. У цих риб на хвостах розташовані тверді шипи з отрутою.

На новину досить оперативно відреагували відповідальні в місті за туристичну сферу. У поширеному повідомленні вказується, зокрема, що скати не нападають першими, тому потрібно уважно дивитися в воді під ноги, щоб не наступити на них. Також небажано купатися вночі, бо в темряві його легко не помітити.

Так-то воно так, однак небезпека скатів-хвостоколів полягає в тому, що вони підпливають прямо до берега в зоні купання людей. Незважаючи на те, що скати полохливі і намагаються сховатися при появі людей, відпочиваючі все ж можуть отримати дуже болючий укол.
Відзначимо, в 2016 році на тому пляжі «Дельфін» скат-хвостокол вдарив шипом відомого одеського дайвера Владислава Балінського. Свого часу від аналогічного «уколу» загинув знаменитий австралійський зоолог і телеведучий Стів Ірвінг.
Екологи відзначають, що морські коти полюють на дрібних морських мешканців. Вони можуть закопуватися в пісок на дні і довгий час лежати в засідці. Основна небезпека для людини полягає в тому, що купається може випадково наступити на хвостокола, і той, захищаючись, напевно скористається своїм гострим зазубреним шипом. Від удару не рятує навіть щільний купальний костюм нирців. Крім того, скат може отруїти нейротропною отрутою, яку виробляють спеціальні залози.
Медики відзначають, що, якщо вас покусав скат, потрібно викликати швидку допомогу або відразу ж звернутися в медпункт. В першу чергу необхідно вийняти «осколок» шипа, промити рану великою кількістю води (краще гарячої) і прийняти антигістамінні (протиалергічні) препарати. Однак, якщо самопочуття потерпілого не покращилося або з'являються якісь ускладнення, потрібно звернутися до лікаря, який призначить лікування.
При цьому підкреслюється, що хвостоколи дуже полохливі. Відпочиваючим рекомендують вести себе на морському мілководді якомога активніше і голосніше - топати по дну і загрібати пісок ногами, щоб змусити морського кота сховатися.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...