"Мовне протистояння": Угорщина зробила Україні дві пропозиції по Закарпаттю

Угорський міністр заявив, що якщо б Будапешт був задоволений тією ситуацією, яка склалася, вони б не робили пропозицій щодо поліпшення ситуації.

Петер Сійярто

Угорщина зробила українській стороні дві пропозиції по вирішенню ситуації з вивченням української мови на Закарпатті. Про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на брифінгу з віце-прем’єр-міністром України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою, передають Патріоти України.

“Ми зробили дві пропозиції, і попросив пані міністра освіти, щоб Україна обдумала ці пропозиції”, – сказав він, зазначивши, що сторони домовилися про зустріч міністра освіти України та представників Спілки педагогів Закарпаття, в результаті якої буде досягнуто рішення.

Угорський міністр заявив, що якщо б Будапешт був задоволений тією ситуацією, яка склалася, вони б не робили пропозицій щодо поліпшення ситуації.

За його словами, Угорщина розуміє, що Україна хоче, щоб усі її громадяни вміли говорити українською мовою, однак Будапешт хоче, щоб у угорців, які проживають на Закарпатті, також була можливість зберегти свою рідну мову. “І ми вважаємо, що ці дві мети можна досягти. Нам здається, що це питання методологічного характеру”, – пояснив Сійярто.

Як повідомляє прес-служба міністерства освіти, глава відомства Анна Новосад зустрілася з Сійярто і з його пропозиціями не погодилась.

За її словами, основний лейтмотив зустрічі – закриття політичних дискусій і зосередження на роботі з учителями та методистами. Для України, підкреслила вона, важливо, щоб незалежно від етнічного походження українські діти на високому рівні володіли державною мовою. При цьому держава поважає конституційне право кожного учня вивчати і вчитися на рідній мові.

Сійярто під час зустрічі запропонував Новосад прирівняти угорську мову до мови корінного народу і збільшити кількість годин на вивчення української мови, але не за рахунок інших предметів, а за рахунок збільшення годин на предмет “Українська мова”.

У відповідь на пропозицію угорця про збільшення годин на вивчення української мови не за рахунок угорського, Новосад зазначила, що підкреслила, що збільшення кількості годин на вивчення української мови без зменшення кількості предметів, що вивчаються на угорському призведе до збільшення загальної кількості годин на навчання, а “Україна не може змусити вчитися дітей протягом 7 днів в тиждень “.

Визнання угорської меншини корінним народом, вважає міністр, політичне питання. “Корінними народами зараз розглядаються ті, які не мають іншої держави, крім України», – нагадала вона, що розвивається саме їхня культурна і мовна спадщина.

Крім того, Новосад зазначила, що держава послідовно виконало всі рекомендації Венеціанської комісії.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...