Мовний скандал у "Дніпровській політехніці": Професор пояснив свою позицію

Він визнав, що відстоює російську мову в країні, де "половина населення говорить російською".

Валерій Громов

Професор Національного технічного університету "Дніпровська політехніка" Валерій Громов, який став стороною мовного скандалу через відмову викладати українською мовою, пояснив свою позицію і виклав аргументи, які стали причиною його рішення звільнитися з вишу, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

За словами Громова, у "Дніпровській політехніці" він читав курси: "Німецька ідеалістична філософія", "Метафізика", "Естетика", "Антична філософія", "Давньосхідна філософія" для студентів гуманітарного і соціального напрямку, а також "Культури Стародавнього Сходу" для "культурологів" і філософську частину "Ціннісних компетенцій фахівця" для студентів не філософських спеціальностях.

"Весь цей час, а в університеті я пропрацював 27 років, у мене не було проблем з викладанням матеріалу російською мовою навіть з тими студентами, які вважали за краще б слухати викладання українською мовою. Моя українська мова не настільки бездоганна, щоб такий складний матеріал з філософії я міг викладати українською. А викладати філософію, навіть просто намагаючись дотримуватися інтелектуальної стежки якогось великого філософа, це означає мислити, напружуватися, розуміти", - пояснив професор.

Разом з тим, він визнав, що відстоює російську мову в країні, де "половина населення говорить російською". "На мій погляд, хоча я добре обізнаний, наскільки по-різному думають люди, в Україні було б набагато більше ментального благополуччя, якби мовна політика була б іншою. Моя точка зору полягає в тому, що українська і російська мови - це наші мови, а не так, що українська ваша, а російська наша. На культуру незалежної України можуть плідно попрацювати всі, потрібно тільки мати добру волю в дусі універсальних моральних цінностей і йти назустріч один одному. Людям, які сіють розбрат і вигодовують міжнаціональну ворожнечу, здається, що в їхньому житті стає більше сенсу і навіть духовності через непримиренні переконання. Але в ХХІ столітті, після століть кривавої історії Європи, можна з упевненістю сказати, що це шлях в нікуди. Зрештою, чому нас вчили Будда, Крішна, Христос і Мухаммед? Хіба не вчили вони нас любові?", - виклав свою позицію Громов.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...