МОЗ не розраховує на створення вітчизняної вакцини від COVID-19, анонсованої Зеленським, - Ляшко (відео)

За словами головного санітарного лікаря, продовжувати дослідження держустанови не можуть через відсутність підприємств із виробництва вакцин в Україні.

Президент України Володимир Зеленський у жовтні 2020 року розповідав про «унікальну оригінальну українську вакцину” проти коронавірусу, однак з тих пір повідомлень про прогрес у роботі над препаратом не було. Про це головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив у програмі “Мокрик по живому”, передають Патріоти України з посиланням на Громадське.

Ляшко розповів, що група українських вчених на доклінічних дослідженнях розробила концепт рекомбінантної вакцини проти COVID-19. Він пояснив, що, виходячи з цієї інформації, президент в жовтні минулого року повідомив про це, оскільки тоді нічого схожого ще не було.

За словами Ляшка, експерти тоді провели певні дослідження і сказали, що є результат. Він зазначив, що держава підтримала винахід, проте продовжувати дослідження держустанови не можуть через відсутність підприємств із виробництва вакцин в Україні. “Ця група винахідників може зробити це, тільки спілкуючись із фармацевтичним бізнесом. Держава може допомогти розвитку. Після цього група винахідників почала працювати з нашими фармацевтичними компаніями”, – уточнив Ляшко.

Тим не менш, фармкомпанії вимагають “деяких речей, які повинні бути зроблені, щоб випустити продукт”. Зокрема, публікації в науковому журналі. Тому Ляшко не впевнений, що розробка буде завершена. “МОЗ на це не розраховує, ми більше розраховуємо на вакцини, які вже пройшли третю стадію клінічних досліджень і кваліфіковані ВООЗ”, – сказав він.

Незважаючи на те, що вакцини чекати не варто, держава планує розвивати цю галузь. Ляшко нагадав, що в бюджеті на 2021 рік закладено 100 млн гривень на так званий біокластер. Він уточнив, що це передбачає інвестиції у власний розвиток імунобіологічних як препаратів, так і діагностичних систем. “Зараз ми вже три місяці дискутуємо, як його правильно реалізувати, — викристалізувалося, як воно повинно бути, залишилися технічні деталі», — додав санлікар.

Ляшко пояснив, що на виділену суму держава оголошує конкурс на розробку препарату, але мова йде не про вакцину проти коронавірусу, а про вакцину з календаря щеплень – проти грипу, туляремії та інших захворювань.

Група дослідників подає пропозицію на конкурс, але держава сплатить гроші на розробку тільки тоді, коли паралельно проведе конкурс, який виграє український бізнес, зацікавлений у серійному випуску цієї вакцини.

За словами Ляшка, таким чином держава стимулює залучення бізнесу і розробку власного наукового потенціалу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...