"Може завдати більше шкоди, ніж принести користі": Британські стоматологи розвінчали міф про популярну зубну пасту

Пасти з вугіллям стали продаватися повсюди після того, як про їх використання заговорили знаменитості.

Зубні пасти з активованим вугіллям, які рекламуються як відбілюючі, насправді здатні завдати шкоди зубній емалі і сприяти карієсу. Про це йдеться в доповіді, опублікованій в Британському стоматологічному журналі, передають Патріоти України з посиланням на Бі-бі-сі.

Твердження, що вони можуть відбілювати, за словами британських стоматологів, безпідставне і є нічим іншим, як маркетинговим трюком. До того ж, набираючі все більшу популярність пасти, що містять вугілля, найчастіше не мають у своєму складі фтору, який допомагає захищати зуби. Постійне використання таких паст може завдати більше шкоди, ніж принести користі, попереджають лікарі і радять пацієнтам, які бажають відбілити зуби, насамперед порадитися з дантистом. На думку фахівців, найкраще, що є для зубів, - це пасти з фтористими сполуками.

Вугілля вперше почало застосовуватися в якості засобу для гігієни рота ще в Стародавній Греції - для видалення плям на зубах і усунення неприємного запаху, викликаного хворими яснами. Один з авторів нового дослідження, доктор Джозеф Грінвалл-Коен з кафедри стоматології Манчестерського університету, вказує, що в Британії останнім часом пасти і порошки з активованим вугіллям стали продаватися повсюдно, у всіх великих мережевих аптеках і супермаркетах - після того, як про їх використання стали говорити знаменитості.

Однак, за його словами, вони не дають того ефекту, який заявляється на упаковці. Такий висновок випливає з проведеного в 2017 році в США дослідження 50 подібних товарів. На деяких зубних пастах і порошках з вугіллям говорилося, наприклад, що вони "антибактеріальні" або "антигрибкові", "допомагають у відбілюванні" і "борються з карієсом". В американському дослідженні цих товарів також говорилося, що люди починають постійно користуватися такими пастами, тому що їм здається, що вони знайшли швидкий і доступний за ціною варіант відбілювання зубів.

Однак занадто інтенсивна чистка може призвести до зносу емалі і підвищити чутливість зубів, а той факт, що в складі цих товарів немає фтористих сполук, означає, що зуби не отримують практично ніякого захисту від карієсу.

"Коли пасту з вугіллям використовують люди з пломбами, то вона може там застрягти і її важко видалити. Частинки вугілля можуть застрягти в яснах і викликати запалення", - пояснює доктор Грінвалл-Коен. Він також зазначає, що чорні пасти і порошки більш абразивні, ніж білі, що саме по собі становить загрозу для емалі і ясен.

В чорних пастах зазвичай міститься подрібнене в пудру активоване вугілля, яке в свою чергу може бути зроблене з таких матеріалів як горіхова шкаралупа, кокосова луска, бамбук, торф, а також деревина і деревне вугілля. "Пасти з вугіллям не є паличкою-виручалочкою для тих, хто хоче отримати білосніжну усмішку, і можуть навіть завдати шкоди, - говорить професор Дамієн Уолмсі з британської Асоціації стоматологів. - Так що не вірте цьому гаслу. Кожен, хто стурбований плямами на зубах або їх знебарвленням, які не зникають зі зміною режиму харчування або поліпшенням гігієни рота, повинні показатися зубному лікарю".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...