"Можна "законно" вирубати всі ліси України": Еколог розкрив схему масової вирубки в Карпатах

Новий Лісовий кодекс, який зняв захист від рубок, зокрема, з гірських лісів, заклав справжню екологічну бомбу під ліси України.

Таку думку висловив директор громадської організації "Київський еколого-культурний центр" Володимир Борейко, передають Патріоти України.

За словами експерта, лісовий кодекс, який діяв в перші роки незалежності в Україні, був більш-менш екологічним. Згідно з його нормами, в гірських лісах і біля річок рубки було заборонено - насамперед рубки головного користування, коли рубають "ділову" деревину.

Коли у 2000 році стало ясно, що в Україні практично всі рівнинні ліси вирубали, лісники вирішили піти законним шляхом і переписати лісовий кодекс. Головним лобістом цього став народний депутат Орест Фурдичко, який очолював у Львівській області лісову галузь. Разом з іншими депутатами він "провів" новий лісовий кодекс практично без обговорення. І це була величезна бомба під ліси України, тому що цей кодекс є дуже антиекологічним - а він працює вже майже 20 років.

"Вони зробили дуже багато поганого. Але головне, що вони зробили - зняли захист з гірських лісів, а також тих, які ростуть біля річок і озер, від рубок. Тобто, все "в законі", але робиться антиекологічно і антидержавно", - вважає експерт.

Потім лісники почали просувати підзаконні акти, які дають можливість займатися "офіційним браконьєрством" - порушенням загальних екологічних норм за допомогою законодавчого "даху". Вони розробили дуже багато правил, які часто суперечать один одному, не дають чіткої термінології.

"Найбільш браконьєрський підзаконний акт - це "Санітарні правила в лісах України". Тому, коли журналісти пишуть що лісники підпалюють ліси, щоб незаконно вирубати, я говорю - лісникам не треба підпалювати, у них все є, вся законна основа. На її базі можна "законно" вирубати всі ліси України", - підсумував Володимир Борейко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...