"Можуть депортувати за те, що українка": Рівнянка розповіла про особливості роботи у Китаї

Яна Алексій із Рівного викладає англійську в приватній школі міста Нанкін в Китаї.

23-річна Яна Алексій із Рівного сім місяців працює вчителем англійської в Китаї, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Друг розповів про роботу музикантом у Китаї, — каже Яна. — Поділився контактами, чатами, де можна шукати агентів, які працевлаштовують. Маю досвід роботи за кордоном. Раніше на канікулах працювала офіціанткою в Німеччині. Знайти роботу в Китаї нескладно, але проблемно оформити робочу візу. Не всі компанії хочуть возитися з іноземцями. Тому зареєструвалася в їхній соціальній мережі "ВіЧат", зняла відеопрезентацію і постійно стежила за вакансіями. Співбесіду з китайською фірмою проходила телефоном. Роботодавцям сподобалася вимова. Взяли викладати англійську у приватній школі міста Нанкін. Як викладачі ми — нелегальні. Китайці хочуть виключно носіїв мови. Можуть депортувати за те, що українка, а не британка чи американка.

До 70-річчя утворення КНР, що святкували в жовтні, була жорстка чистка. Проводили неофіційну акцію "Здай іноземця". Знайому зупинили посеред вулиці. Бо знайшли записи відеокамер, як вона рік тому десь нелегально викладала. Забрали у відділок і депортували. Багатьох "здали" сусіди чи колеги.

Тут називаю себе Джейн і кажу, що з Канади. Китайці шаленіють від білих. Постійно почуваюся в центрі уваги. Хтось лякається, зневажливо дивиться. Більшість витріщаються, дехто просить сфотографуватися.

Живу у квартирі з колегами. Маю кімнату, що оплачує фірма. Меблі на кухні низькі. Навіть із моїм зростом 162 сантиметри незвично.

Китайці майже ніколи не готують удома. Їжу замовляють або харчуються в кафе. Розвинені служби доставки, що коштують недорого. Важко знайти молочні продукти. Місцеві їх не їдять. Нещодавно нам пропонували 2 кілограми сиру за тисячу гривень.

Поняття відстані тут не таке, як у нас. Між Нанкіном, де живу, і Шанхаєм — 300 кілометрів. Китайський швидкісний поїзд долає їх за годину. Але скористатися ним можуть не всі. Більшість їздить звичайними потягами, бо так дешевше."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...