"Музей опору українського Донбасу окупаційним режимам" на Донбасі показав катівні терористів "ДНР"

У кожного патріота була «перспектива опинитися в катівнях, які на Донбасі навесні-влітку 2014 з'явилися майже в кожному населеному пункті».​

У підвалі в центрі Дружківки відкрили «Музей опору українського Донбасу окупаційним режимам», передають Патріоти України з посиланням на Український тиждень.

Про страшну сторінку історії свого міста розповіли на відкритті музею дружківські активісти, багато з яких самі пройшли через полон і тортури. «Спочатку підвали були опечатані військовими, туди ніхто не міг потрапити. Ми вперше зайшли туди через рік після звільнення, тому що було багато свідчень, що тут відбувалося страшне. Тоді ми були вражені: всі кімнати підвалів були просто залиті кров'ю, сліди якої не зійшли навіть з часом. Подекуди можна було побачити пасма людського волосся, скривавлене ганчір'я, на стінах надряпані посилання тих, кого тримали в цих підвалах, на підлозі лежали матраци, просочені людською кров'ю і сечею», - поділився член Товариства Олекси Тихого Євген Шаповалов.
«Особисто я знаю 12 земляків, які побували в цих підвалах в 2014 році. А взагалі це сотні людей, які потрапляли сюди з абсолютно різних причин: від порушення комендантської години до слів на підтримку України. Їх били і катували, кого вивозили на примусові роботи, за кого вимагали гроші, а хтось взагалі зник, ймовірно, був убитий», - пояснив Євген першим відвідувачам.
«Вони приїхали до мене на роботу і забрали сюди, тому що всі на роботі знали мої погляди ще з Майдану. Для так званих допитів була окрема кімната, мене туди водили по п'ять-шість разів на день, кілька разів виводили на розстріл. Вони були в балаклавах, але я дізнався своїх катів: ми працювали на одному підприємстві. Одного разу один з них оскаженів і сильно порізав мені ногу. Через кілька днів зрозумів, що вже просто вмираю від зараження і втрати крові», - розповів Василь Зандер.

«У неймовірну спеку від будинку, біля якого зібралися люди, віє могильним холодом, просто фізично неможливо встояти на місці, звідти хочеться бігти без оглядки і точно не спускатися в ті прокляті підвали. Дуже важко дихати, коли бачиш ці сирі матраци або кораблики, зроблені з сигаретних пачок, шматок газети "Новоросія" і потріскані стіни, з яких безуспішно намагалися змити кров», - поділилася враженнями журналіст.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...