"Ми вибачаємо": Філарет про Зеленського і "термос" та Порошенка і Томос

Церква вибачила Володимиру Зеленському, який переміг на виборах президента України, жарт про "термос".

Про це заявив почесний патріарх Православної церкви України Філарет, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

"Звичайно, не можна називати Томос, за який ми боролися більше 25 років, "термосом". Зеленський уже вибачився за це. Це образливо для церкви – Томос, який має для нас велике значення, називати "термосом". Але ми вибачаємо новообраному президенту ці слова і не ображаємося", – зазначив почесний патріарх ПЦУ.

Відповідаючи на запитання журналістки, чиєю заслугою Філарет вважає надання автокефалії українській церкві – своєю чи президента Петра Порошенка, патріарх заявив: "Треба реально подивитися. Якби не було Київського патріархату, який я створив разом із народом православним, з архієреями, духовенством, то могла мова йти про Томос, якби церкви не було? Ясно, що ні. І тому заслуга в тому, що ми отримали Томос, насамперед тих, хто побудував церкву. Але не треба применшувати і значення президента. Тому що церква була, і попередні президенти зверталися до Вселенського патріарха, але Томосу не було. Тому звичайно, що є заслуга і президента Порошенка. Але основна заслуга – те, що Київський патріархат є".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...