На 98-му році життя у США помер знаменитий український лікар і меценат

Увесь свій статок меценат перевів у цінні дари для наступних поколінь.

Юрій Сас-Подлуський У штаті Чикаго, США, помер легендарний український лікар-радіолог і меценат Юрій Сас-Подлуський. Серце чоловіка зупинилося на 98-му році життя. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив український журналіст і дослідник історії Вахтанг Кіпіані, передають Патріоти України.

За його словами, свого часу Сас-Подлуський викупив на європейських аукціонах десятки безцінних речей, серед яких реліквії митрополита Андрея Шептицького. Їх він передав на зберігання до Ukrainian National Museum.

"Бачився з ним двічі. І щоразу він передавав музею якісь фантастичні речі, які коштували тисячі й тисячі доларів, і дуже з того тішився. Я його запитав – чи не шкода йому витрачати свої кровні, може, краще лишити щось родині? Він сказав, що вирішив не лишати ніяку спадщину синові-американцеві. Питаю – чому? Відповідь – він не любить Україну. І всі свої статки перевів у цінні дари для наступних поколінь", – написав Кіпіані.

Співчуття з приводу смерті лікаря-мецената висловила і кураторка Українського музею в Чикаго Марія Клімчак. На своїй сторінці у Facebook вона зазначила, що втратила друга, з яким вони дружили 20 років.

"У калейдоскопі чикагських подій його життя – лікарська практика – надавав допомогу усім, лікував і викладав, тримаючи руку на пульсі історії: колекціонував, вивчав, записував, щоб усе передати музеєві як частину збереженої ним історії та культури України. Про таких, як він, кажуть – даровані Богом, бо народжуються один раз на століття! Спочивайте з миром, дорогий пане Юрію! Ми завжди будемо Вас пам’ятати. Вічная пам’ять!" – підкреслила Клімчак.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...