На будь-який смак і гаманець: Мальдівські пляжі й унікальна кухня, або Чому варто побувати в Албанії

Які варіанти літнього відпочинку є в українців влітку 2020-го? Подорожі Україною: Одеса, Затока, Бердянськ, Карпати.​ Країни Євросоюзу відкривають свої кордони поки тільки для країн-сусідів з Єврозони.​

Про це у своєму блозі розповідає голова PR-спільноти Асоціації «IT Україна» Юлія Маліч, передають Патріоти України.

"Найсміливіші співвітчизники 1 липня полетіли в Туреччину. Але що робити, якщо в Туреччині ви вже були? І якщо готелі all-inclusive не входять до кола ваших інтересів, але водночас хочеться відпочити від пандемії, побачити нову країну, отримати новий досвід?

Моя порада — летіть в Албанію!

Коли ми приймали рішення про поїздку, Албанія входила в так звану «зелену зону»: українці могли перетинати кордон без обмежень, після повернення в Україну карантин був необов'язковий. Днями країна перейшла в «червону зону», однак це не означає, що Албанія закриє кордони для українських туристів — на процедуру прильоту зміна статусу не впливає. Тільки повернувшись в Україну потрібно буде зробити ПЛР-тест або самоізолюватись на два тижні із застосунком Дій вдома.

Водночас важливо пам'ятати, що дані постійно оновлюються, і країни можуть «стрибати» зі списку в список. Крім того, можуть з'являтися нові вимоги і правила. Такі вже часи. Але на мій погляд, літній відпочинок того вартий.

Ми вилетіли в Албанію другим літаком, в обох аеропортах всім туристам виміряли температуру, на шляху проходження дотримувалися маскового режиму. У всіх ресторанах і готелях албанських курортів стоять санітайзери.

  • Албанія і албанці

Албанія — одна з тих країн, які тільки починають здобувати туристичну популярність. Зараз тут відпочивають переважно італійці — до того ж добираються, здебільшого, на поромі.

Албанська історія дивовижна — від давньогрецьких поселень до Османського панування і комунізму. Основна релігія — іслам, хоча за албанцями не скажеш, що вони релігійні. Заборона на релігію в комуністичний період дається взнаки. До речі, по всій країні можна побачити побудовані комуністичним диктатором Енвером Ходжею бункери. Їх більше, ніж пів мільйона, і в разі нападу зовнішніх ворогів вони змогли б вмістити всіх жителів країни.

Албанці вкрай доброзичливі люди. Багато хто говорить англійською, охоче йдуть назустріч, люблять пригощати гостей.

Водночас тут не Єгипет і не Туреччина — тут не підходять до перехожих з криками «купи сувенір», не обраховують і не прагнуть обдурити туристів. На вулицях почуваєшся спокійно.

  • Як вибрати курорт?

Албанія славиться своїми пляжними курортами. Найвідоміші — Дуррес, Влера, Саранда і Ксаміль. Дуррес — велике місто на Адріатичному морі, з безліччю ресторанів, екскурсіями, археологічним музеєм. Влера — курорт на стику двох морів, Адріатичного й Іонічного, тут можна полежати на чистих піщаних пляжах. Саранда і Ксаміль — міста на відстані п'яти годин шляху автобусом від аеропорту, на узбережжі теплого Іонічного моря. Обидва курорти мають розмаїття пляжів, до того ж вони розташовані в безпосередній близькості від острова Корфу — до Греції звідси рукою дістати.

Ми вибрали Ксаміль, адже тут розташовані ті самі Албанські Мальдіви — пляжі з ідеально білим піском і прозорою бірюзовою водою. Бухти Ксаміля і Саранди оточені мальовничими горами, з терас місцевих ресторанів відкриваються запаморочливі види, а свіжі морепродукти саме з цього регіону (за словами місцевих) розвозять по всій країні.

  • Інфраструктура

Повторюся, на Єгипет і Туреччину албанські курорти мало схожі. Готелі, переважно, невеликі, сімейного типу (ціни стартували від 550 євро за тур на двох без харчування). Найчастіше в готелях працюють самі власники і їхні сім'ї.

З мінусів:

● крім ресторанів і невеликих магазинів розваг майже немає, немає і анімації — якщо ви таке любите

● міські тротуари суцільно перекриті запаркованими авто, знайти тінисту вулицю, якою можна спокійно прогулятися вдень, майже неможливо.

● торгових центрів тут небагато, на шопінг можна не розраховувати

● банківською карткою розрахуватися можна далеко не скрізь

З плюсів:

● на всіх пляжах (навіть громадських) є кабінки для переодягання, на багатьох обладнані душі (що рідкість для безкоштовних українських пляжів)

● ресторани на кожному кроці

● дешевий громадський транспорт і таксі

● всюди пропонують на прокат сапи, байдарки і катамарани

● на пляжах і в готелях безкоштовний вай-фай

Пляжі

У Ксаміле є пляжі на будь-який смак і гаманець — приватні і громадські, галькові, піщані, пляжі на понтонах, «мальдівські» і просто красиві. Ціни на приватних пляжах — від 4 до 10 євро за два лежаки і парасольку на цілий день. Громадські пляжі чисті, з такою ж бірюзовою водою, і безкоштовні.

Ода албанській кухні

Окремо варто сказати, що албанська кухня — одна з найкращих у світі за співвідношенням ціна/якість. Це унікальне поєднання грецьких, італійських і турецьких кулінарних традицій. В Албанії в сільському господарстві заборонено використання хімікатів, тому м'ясо, овочі, фрукти і все інше — натуральне і корисне. У будь-якому ресторані годують свіжими морепродуктами — ризото з крабом (7 євро), соте з кальмарами (6 євро), восьминіг на грилі (10 євро), ціла дорадо (5 євро). Традиційні м'ясні страви, наприклад, баранина в йогурті (6 євро) так само популярні серед місцевих, як і морепродукти. Якщо замовити мохіто, м'яту для коктейлю зірвуть просто зі спеціального кущика, який росте біля ресторану. Загалом, гастрозахват.

Албанці дуже гостинні, після вечері майже у всіх закладах роблять комплімент — пригощають фруктами на десерт. Кава тут так само ароматна, як у Туреччині (саме турки її сюди й завезли).

  • Що подивитися?

Туристам пропонують екскурсії до історичних та природних пам'яток, можна відправитися на човні до сусідніх островів або просто помилуватися заходом. Є тут і справді унікальні місця. Для мене таким місцем став Національний парк Бутринт. Колись це було ціле місто, а в 45 році до н.е. Юлій Цезар вирішив відправляти сюди своїх солдатів-ветеранів. Сьогодні Парк Бутринт входить до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Тут на вас чекають римський амфітеатр, римські парні кімнати, стародавні укріплення, антична мозаїка, середньовічна базиліка, венеціанська фортеця XIV століття — і все це в густій тіні дерев національного парку. А вхід коштуватиме всього 5 євро.

Крім того, всього за 15–20 хвилинах їзди від Бутринту — Саранда, де ви побачите фортецю Лекурсі. Її побудував Сулейман Пишний для контролю над тутешньою колонією і сусіднім островом Корфу.

Словом, Албанія — прекрасне місце, аби втекти від суєти і отримати унікальні враження. Криза — це не тільки заборони. Це ще й можливість дізнаватися нові країни і відкривати нові напрямки."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...