"На які поступки РФ готовий піти Зеленський", - експерт

Президент Володимир Зеленський готовий піти на тактичні поступки Росії для припинення війни на Донбасі.

Але від перших осіб його офісу звучать заяви про російську мову, як державну в Донецьку і Луганську, а також про введення так званого «перехідного правосуддя». Про це повідомив співголова ГО «Права справа», військовий і політичний експерт Дмитро Снєгирьов, передають Патріоти України.

«Росія не згадується як країна окупант, робляться натяки, але не називаються речі своїми іменами. Те, що відбувається на фронті, це нівелювання загрози, яка зараз є. Мінімум інформації, що відбувається. Причому інформація є, але вона у викривленому вигляді. Плюс ініціативи України щодо одностороннього припинення вогню, відведення військ в районі Станиці Луганської, демонтаж споруд та ремонт мосту. Це такі тактичні поступки, але зараз звучать заяви від перших осіб кабінету Зеленського про можливість російської мови, як другої державної Донецька і Луганська, і введення так званого перехідного правосуддя на момент деокупації цих районів», – зазначив Снєгирьов.

Він пояснив, що під «перехідним правосуддям» мається на увазі припинення дії українського законодавства на зазначених територіях. «Тобто, те ж саме, що Китай з Гонконгом, нібито один народ, але дві різні системи і дві різні держави. Нам пропонується те ж саме. Фактично конфедеративний пристрій. І ці заяви Рябошапки (заступник голови Офісу президента – ред.) та Богдана (голова ОП – ред.) про можливість функціонування російської мови як другої державної, можливість перехідного правосуддя. Можливість, знову-таки, припинення вогню і розведення сил в окремих ділянках, і власне про окремі взагалі не йдеться. Плюс перехідне правосуддя – це фактично загальна амністія бойовиків», – пояснив військовий і політичний експерт.

Снєгірьов не виключає, що одним з перших законів, ухвалених новою Радою, може стати закон про особливий статус окупованих територій. «Тим паче, що його ухвалення лобіював ще Порошенко. Тобто Зеленський завжди зможе пояснити «мінським форматом» – підписували не ми, а ми повинні виконувати. Тобто, політичну і соціальну відповідальність він покладе на попередників Донбасу», – вважає політолог.

На питання, які умови поставить РФ Україні для проведення «нормандських переговорів», Снєгірьов відповів – реалізацію «формули Штайнмайера» і відведення сил у трьох районах. Йдеться про Станицю Луганську, де вже відбулося розведення сил, Золоте і Петрівське. «І тут дуже, скажімо так, загрозливо на тлі заяв російської сторони про можливість участі в “нормандському форматі” звучать, скажімо, цитати Путіна про “акуратний оптимізм в діях і висловлюваннях пана Зеленського”. Ось це насторожує. Тим паче, якщо зараз відбувається фактично одностороннє розведення військ в районі Станиці Луганської, чи не готується такий сценарій в районі Золотого і Петровського. Якщо в районі Золотого цей план блокується самими бойовиками, то Петрівське – проблемний район. Саме в цьому районі постійно спостерігаються і скупчення техніки бойовиків, і постійні провокації», – стверджує Снєгірьов.

Він додав, що РФ при цьому тиснутиме на Україну за допомогою країн Заходу. Від цього могло б врятувати приєднання до «нормандскому формату» Великої Британії та США, але пропозицію про розширення було заблоковано Росією і Францією. «Тим паче, що остання зустріч G7 підтвердила, що є певні непорозуміння між США і тими ж Францією і Німеччиною. Зараз США вводять мита на французьке вино, це серйозний виклик, в моменті навіть не економічної війни між країнами Європи та США, а взагалі в єдності всередині G7. Ці виклики зараз стоять перед Україною. Ще виклики, про які ніхто не говорить, це власне, на тлі спроб Трампа витягнути Росію з обіймів Китаю, власне цим продиктовані заяви Трампа щодо участі Росії у форматі G7, в Україні продається контрольний пакет акцій стратегічного оборонного підприємства “Мотор Січ”, і продається китайському власнику», – нагадав політолог.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...