На підтримку затриманих у справі Шеремета провели концерт (фото)

4 січня у Львові пройшов 5-годинний марафон на підтримку Андрія Антоненка, Яни Дугарь та Юлії Кузьменко, яких підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

Музично-поетичний марафон "Білими нитками" розпочинається о 16.00 на проспекті Свободи біля пам'ятника Тарасу Шевченку. Першими виступають Іван Леньо та Kozak System. Співають пісню "Брат за брата", передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Знаючи особисто Андрія Антоненка "Riffmasterа" розумію, що ті докази що були заявлені найвищими особами МВС, особисто президентом та Аваковим є, м'яко кажучи, нед Особисто для мене. У нас з Андрієм були спільні пісні, спільні поїздки на Донбас, ми добре спілкуємось. Я не вірю у те, що він міг свідомо піти на такий важкий злочин. Так, він може обматюкати, може навіть в морду дати. Але він ніколи не вбив би людину. Нашою акцією, я та інші українські митці хочемо вкотре звернути увагу на те, що в Україні немає чесного судочинства. Україна, як вільна незалежна європейська держава має мати бездоганну правову систему де призумція невинуватості є її фундаментом. Відбулася спроба її нівелювати. Бо спочатку має відбутися суд, а тоді уже оголошуються винні, злочинці. У справі Шеремета цим ганебно знехтували. У адвокатів підозрюваних немає доступу до усіх документів. І українська спільнота може вплинути на слідство. Забезпечити принаймні чесний судовий процес", - розповідає Іван Леньо."Нині ми не усім складом, як це було на київському концерті. Називаю нас "ОПГ" - організована патріотична група", - жартує Поліна Іванова, менеджерка та подруга Андрія Антоненка. Виступає на сцені після Kozak Sуstem. Поруч стоїть побратим Андрія Антоненка Ігор Буйвол, військовий медик 1-го добровольчого мобільного шпиталю Миколи Пирогова.

"Ми займаємось не лише справою Андрія, допомагаємо чим можемо і Юлії. За нами немає ніяких політичних сил, і щиро вдячна, що сьогодні жоден із вас не приніс прапор організації чи партії. Ми не будемо це перетворювати у політику. Це справа людей, які є патріотами. Такі люди як Яна, Андрій та Юля мають будувати нашу країну, а не сидіти за ґратами. Сподіваюсь, що наші акції побачать шанований міністр Аваков та президент, і зрозуміють, що не варто нашу країну перетворювати у серіал. Бо у ньому приймають участь живі люди, а страждають справжні герої."Чому їх вибрали - не знаю. У той час коли вбили Шеремета, Андрій організовував концерт в підтримку шпиталю, щоб наші швидкі поїхали на Донбас. Відбув з нами потім три ротації, постійно їздив з концертами, допомагав хлопцям які боролись із тою гангреною, яка охопила схід нашої країни, - каже Ігор Буйвол.

На сцені виступають також Соломія Чубай та гурт "Джалапіта", "Йорий Кльоц", танці "Дриг", Юрій Винничук, Григорій Семенчук та інші. На площі зібралось кілька сотень львів'ян. Слухають концерт та промови. Неподалік сцени встановили намет часів Майдану, в якому можна написати листи до ізолятора, де зараз перебувають Юлія Кузьменко та Андрій Антоненко і Яні Дугарь. Вона під цілодобовим домашнім арештом на Дніпропетровщині. Також продають футболки із портретами затриманих, горнята та іншу атрибутику."Не могла не прийти на таку акцію. Намагаюсь бути активною, ще із 60-70-х років, які були зовсім нелегкими для українських патріотів, активістів та митців. Тоді було важче, але активних проукраїнських людей, здається було більше ніж зараз, - розповідає Галина Чубай, дружина поета Грицька Чубая. Разом із родиною прийшла на акцію. - Тим паче, акція на підтримку людської гідності, присвячена тим кого неправдиво звинуватили на усю країну у вбивстві, без жодних аргументів та вагомих доказів. Презумцією невинуватості просто знехтували, як у радянські часи. Але мені здається, таких подій і варто було очікувати. Наші люди не усвідомлюють і не розуміють того, що відбувається. Як казав мій чоловік "це шлунки жующії та п'юці". Мені дуже прикро, що таке сталось із нашою країною. Такі акції мали б запалити тих, хто не розуміють, що коїться. Бо ми усі згоримо у полум'ї байдужості та зневір'я"."Людей, які допомагають країні вижити, які намагаються витягти нас із багна, в якому ми тонемо маємо підтримати. Згоден, у справі треба розібратись, провести чесне слідство. Але не можна використовувати ветеранів, добровольців, волонтерів задля власних амбіцій. Тим більше побільшало дискредитації щодо усі хто помагає придушити ворога на сході. Маємо підставити нашим побратимам плече та захистити їх від безправного судочинства", - каже Антон Лубій із гурту "Йорий Кльоц". Виступають на сцені о 21.00.

"Марафон відбувся уже в Києві та Харкові. Вирішив, що його потрібно провести у Львові та підтримати Юлію Кузьменко, Андрія Антоненко і Яну Дугарь. У той час коли влада відпускає на волю відвертих терористів, обмінює беркутівців, які били дітей на Майдані, волонтерів, ветеранів, активістів звинувачують та арештовують без аргументаваних доказів у страшних злочинах. Із них ліплять тероритів, - каже організатор марафону у Львові Тарас Чолій. - Це шалена несправедливість, дикий реванш. Багато людей не хочуть усвідомити, що це насправді. Це дуже погано, дуже критично для нашої суверенності, нашої держави. І про це ми хочемо нині голосно сказати, закликати до того, аби люди думали, були солідарними та небайдужими, бо завра можуть прийти за кожним із нас".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...