На порозі трудової кризи, або Складний вибір абітурієнта: Куди українцям податися вчитись

В Україні назріває криза на ринку праці. Поки юристи та економісти займають черги на біржі, ціла низка професій лишається дефіцитною.​

Уже у травні сотні тисяч школярів пройдуть зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) та визначаться зі своєю майбутньою професією. Журналісти з'ясували, на кого вигідніше навчатися в Україні, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Майбутнє за технологіями і здоров'ям

Оцінити, як розвиватиметься ринок праці, зазначає науковець Лідія Ткаченко, вкрай складно. Однак, якщо звернути увагу на тенденції в країнах Європейського Союзу, можна зробити корисні висновки і для українців.

"Важко зрозуміти, як розвиватиметься ринок праці. У Євросоюзі серед перспективних сфер традиційно називають IT і здоров'я. Причому включають в останню сферу не лише медицину, а все, що пов'язане зі здоровим способом життя", — впевнена експерт.

Перспективні напрямки:

  • Інформаційні технології;
  • Безпека у мережі;
  • Здоров'я і медицина;
  • Агропромисловий комплекс;
  • Будівництво.

Аналітик Володимир Мазуренко додає: українські програмісти працюють в офісах по всьому світу і вважаються одними з найкращих. У різних міжнародних рейтингах Україна традиційно посідає невисокі місця за рівнем розвитку інституцій, захисту інвестицій тощо, однак вигідно виділяється за рівнем освіченості робочої сили. Технічна освіта — на високому рівні.

"Якщо говорити про найперспективніші напрямки — технологія, комп'ютерна інженерія. Це те, що ще багато років користуватиметься попитом на ринку. Зараз важко знайти хорошого фахівця з кібербезпеки, а з огляду на тотальну діджиталізацію, популяризацію безготівкових розрахунків, криптовалют, можна сміливо стверджувати, що за цим — майбутнє", — зазначає Мазуренко.

Також в Україні, з огляду на особливість економічної ситуації, користуватимуться попитом будівельники (починаючи від інженерів і закінчуючи простими робітниками) і аграрії (трактористи, агрономи). При цьому експерти сходяться на думці: побудувати успішну кар'єру можна лише за умови, якщо робота викликає інтерес і дозволяє реалізувати свій потенціал.

До речі, також набирають обертів спеціальності, пов'язані з соціальними мережами. Причому йдеться як про просування персональної сторінки, так і про бачення рекламної кампанії в соціальних мережах.

Вища освіта втрачає затребуваність

Україна — одна з найосвіченіших країн Європи. У нас вищу освіту здобувають до 80% випускників шкіл, а в середньому по Європі — трохи більше половини. Проблема в тому, що левова частка дипломованих фахівців після вишів стає на біржу праці. Для прикладу, у Києві з усієї кількості офіційно безробітних понад 80% мають вищу освіту.

Бувають навіть випадки, коли в селах випускники шкіл їдуть до найближчого міста і вступають до вишів на спеціальність міжнародні відносини. Вони розуміють, що за своєю спеціальністю не зможуть працювати ні в рідному селі, ні в найближчому місті, але все одно витрачають на це п'ять років і повертаються додому, розповідає директор з персоналу великої компанії Наталія Романенко.

Працювати трактористом, слюсарем, зварювальником або навіть інженером — непрестижно, пояснює HR-експерт Олександр Білоус, додаючи: "Саме тому випускники шкіл навчаються на юристів і економістів, а потім працюють продавцями у магазинах".

Час, коли вища освіта була ознакою достатку і успішності, вже давно минув. Дипломи отримують навіть трійочники, освіта, у порівнянні з сусідніми країнами, коштує дешево. Та й якщо раніше для високої зарплати треба було обов'язково мати диплом, то зараз трактористи можуть заробляти вдвічі більше за технологів або інженерів, а хороший зварювальник за місяць одержує не менше за менеджера середньої ланки.

Перед тим, як визначитися, на яку професію піти навчатися і чи варто отримувати для цього вищу освіту, HR-експерт Олександр Білоус радить пройти тести на професійне орієнтування, звернути увагу на ті предмети зі шкільної програми, які легше давалися і викликали більший інтерес.

"Так, у нас надлишок юристів. Але хороший юрист завжди знайде роботу. І якщо у вас є бажання отримати знання і реалізувати їх, є скрупульозність, є необхідні задатки, вас цікавить історія, право і ви бачите себе лише в юриспруденції, хай там що, ідіть навчатися на юриста. А якщо виявиться, що це не ваше, завжди можна "втекти" в суміжну спеціальність або опанувати інші навички та влаштуватися не за професією. Я б сказав, що зараз освіта втрачає те значення, яке було раніше. Бо не можна п'ять років повчитися і піти. Треба навчатися все життя. В університеті — база, а далі все залежить від того, що ви зведете на цьому фундаменті", — радить Білоус.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...