На радість партії та особисто товаришу Сталіну: Як виглядав перший радянський лімузин (фото)

Наразі ГАЗ-М1 відносять до люксових седанів класу D, в якому представлені, наприклад, Mazda 6, BMW 3, Volvo S60, Chrysler 200.

16 березня 1936-го з конвеєра Горьківського автозаводу зійшов радянський автомобіль середнього класу - ГАЗ-М1, передають Патріоти України.

ГАЗ-М1 з'явився з подачі інженерів американської компанії Ford Motor Company. В той період радянський автопром мав відповідний договір з американцями. Для "емки" останні надали технічну документацію на автомобіль F40. З цих креслень горьківські інженери "списали" лімузин.

Ford Model 40A
Вперше в СРСР автомобіль отримав регульоване сидіння, систему вентиляції кузова - відкривалося вітрове скло і бічні кватирки, протисонячні щитки, "двірник", попільнички і прикурювач. Дальнє світло фар включався ножним тумблером. Водій міг орієнтуватися на досить сучасні для того часу прилади, включаючи спідометр з обмеженням в 120-140 км/год і показник рівня палива.

"Емка" не мала системи опалення. Тому шофери підсовували дерев'яні брусочки під стулки кришки капота, щоб гаряче повітря від мотора йшло в сторону салону, відігріваючи хоча б вітрове скло. Пасажирам, які сиділи позаду водія, тепла не діставалося. Також зміни торкнулися зовнішнього вигляду машини. Вона отримала: унікальні бампери, крила, стулкову кришку капота і облицювання радіатора.

Салон ГАЗ-М-1
У порівнянні з Ford в М1 застосовували не дві поперечні ресори, а чотири. Також посилили раму Х-образною поперечиною, збільшили діаметр коліс і замінили в них спиці штампованими дисками. Коробку передач зробили триступеневу, а гальма стали механічними барабанними.

Замість V-подібної "вісімки" в Горькому взяли вдосконалений мотор від ГАЗ-АА. Таким чином, до 80 км/год автомобіль розганявся за 24 с. Крім цього, машина могла досягати швидкості понад 100 км/год. На сто км машина використовувала 14,5 л палива.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...