На Рівненщині, щоб відновити занедбану каплицю-костел, волонтери влаштували толоку (фото)

У тридцятих роках минулого століття орендарем цих земель був пан Задемський. І він, імовірно, збудував тоді цю каплицю-костел. На служби сюди приїздили католики із сусідніх сіл.

Громада самотужки взялася за відновлення каплиці-костелу біля села Симонів Гощанської ОТГ на Рівненщині, передають Патріоти України з посиланням на Суспільне.

Як зазначається, точний час будівництва каплиці невідомий. Одні припущення базуються на спогадах старожилів, за якими каплицю збудували у 30-х роках минулого століття і вона була діючою менше 10 років. За іншою версією, її появу пов’язують із родиною Сосновських, які раніше були власниками цих земель. У радянські часи каплицю занедбали, але півметрові стіни вціліли.

Почали з прибирання

Нині місцева громада її хоче відновити і вже звернулася за допомогою до культурно-просвітницького центру імені Томаша Сосновського. Роботи розпочали з прибирання каплиці-костелу і організували толоку.

“Все ми порозчищаємо, і цю, й ту сторону, все зробимо до толку, позбираємо сміття”, – сказав двірник комунального підприємства Гощанської ОТГ Юрій Радчук.

Разом з комунальниками працює й Микола Панчук, він голова Гощанської громади. “Відновлення культурної спадщини – це одна з принципових позицій в розвитку нашої громади. З чого треба починати – з благоустрою. От ми його сьогодні й робимо. Люди зацікавляться, знайдуться меценати, будуть допомагати, будуть розвивати. Далі, за можливості, будемо робити дах, стіни, вікна – те, що відбувалося й із садибою в Гощі”, – каже Микола Панчук.

На толоку до каплиці-костелу приїхав і голова Рівненського культурно-просвітнцького центру імені Томаша Сосновського Ярослав Ковальчук.

Що відомо про споруду?

У тридцятих роках минулого століття орендарем цих земель був пан Задемський. І він, імовірно, збудував тоді цю каплицю-костел. На служби сюди приїздили католики із сусідніх сіл.

А з приходом радянської влади у 1939-му році каплиця-костел вже була недіюча, – припускає волонтер Петро Коробчук з Гощі. Свою розповідь він теж базує не на історичних фактах, а спогадах старожилів.

Цю добудову зробили вже за радянських часів і місцевий колгосп використовував її для сушіння й зберігання хмелю. У 80-х роках минулого століття розібрали покрівлю каплиці-костелу, а півметрові стіни культової споруди стоять і донині.

У планах Ярослава Ковальчука – відшукати історичні факти про цю каплицю і залучити кошти на її реставрацію.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...