"На рівні аборигенів": Харківський медик розкритикував підготовку лікарень до COVID-19

Лікар вказав на нелогічні протоколи лікування і схему підготовки лікарень до пандемії

COVID-19Харківський лікар-педіатр Андрій Пеньков розкритикував підготовку лікарень до COVID-19, зазначивши, що забезпечити достатню кількість ліжок у медустановах – замало, оскільки до них потрібно ще й підвести кисень, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Кандидат медичних наук розповів, що система лікування інфікованих коронавірусом потребує зміни, медицину потрібно забезпечувати, зокрема й інтелектуально, а багатьох пацієнтів можна було б лікувати вдома.

Пеньков і сам встиг перехворіти на COVID-19. Хворобу він долав вдома, сам призначав собі лікування й робив собі уколи. "У мене є кисневий концентратор, який я купив у березні, мені здалося, що він зможе знадобитися. Я 4-а або 5-а людина, якій цей концентратор допоміг впоратися з COVID-19 і лікуватися в домашніх умовах. Це добре, що пощастило, і більше 10 літрів кисню в хвилину, які видає цей концентратор, нікому з пацієнтів не потрібно було. Таких пацієнтів багато, кому досить 2-3 дні подихати киснем на тлі загального лікування і можна абсолютно не займати чиєсь місце в лікарні, де є високопотоковая киснева терапія", – розповів медик.

Педіатр підкреслив, що не всіх пацієнтів необхідно відправляти до лікарень. Крім того, не всім потрібно проходити КТ і приймати антибіотики. "Потрібно робити сортування і розуміти, які пацієнти потребують госпіталізації, а які ні, якщо вдома, то як лікувати вдома. Цю практику – з негайним КТ-дослідженням і призначенням антибіотиків після ПЛР-тестів і КТ – якщо ми протягом місяця не подолаємо в країні, то можна вважати, що ми на рівні аборигенів Амазонки. Пора б уже прокинутися, це абсолютно неправильний підхід", – вважає Пеньков.

Він додав, що також потрібно змінити підхід до призначення лікування, "щоб хворі не ходили та не поширювали вірус у лабораторіях, у КТ, у лікарнях, у поліклініках".

Кількість ліжкомісць, як сказав лікар, – це не абсолютний критерій готовності системи. "Готовність системи – це коли в Китаї тисячі заражених, а вони мобілізувалися, побудували госпіталі, розгорнули ліжка в пристосованих приміщеннях. У них кількість менеджерів за кілька днів збільшилася в 4 рази. Не лікарів, а управлінців, бо потрібно було займатися менеджментом. Вони дали повноваження всім, кому тільки можна, й вирішували всі питання оперативно, щоб впоратися з цією всією ситуацією. Зокрема, організовували місця, де були інтенсивні пацієнти та кисень. У нас відкрили ліжка, а там кисню немає. Ми поклали туди людину, яка і вдома може лікуватися. А киснем, як мені сказали, і з сатурацією 88 можуть не забрати, тому що немає місць, і кому ці ліжка потрібні, якщо кисню немає", – пояснив Пеньков.

За його словами, в питанні лікування нової інфекції лікарі "кожен сам по собі". "Слава богу, кисень підтягнули, порівняно з тим, що було в березні. Але є ж маса речей, які не працюють. Нікому не цікаво", – сказав Пеньков.

"Можна і на вулиці лікування проводити, аби грамотно. Ми бачимо і розуміємо, в якому стані знаходиться медицина. 30 років за залишковим принципом. Ми повинні визнати, що в нас з медициною біда. Треба медицину приводити в норму. Не тільки в питанні зарплат, а й інтелектуального забезпечення, питань освіти, питань протоколів роботи для всіх", – додав харківський лікар.

Андрій Пеньков

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...