На роботу по-новому: У Раді приготували сюрприз для заробітчан

Українським заробітчанам можуть істотно спростити життя.

У Верховній Раді зайнялися правилами працевлаштування українців, які шукають роботу за кордоном. Нардепи планують як захистити їх від шахраїв, так і допомогти фінансово. Що важливо знати тим, хто думає виїхати на заробітки до Європи – передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Головне:

  • У Раді хочуть допомогти трудовим мігрантам – скасувати плату за пошук робочого місця і боротися з шахраями на ринку працевлаштування;
  • Заробітчанам зобов'язані будуть розповісти всі деталі працевлаштування: показати договір і умови проживання (праці);
  • Для фірм-рекрутерів скасують ліцензію, вони працюватимуть за заявницьким принципом.
  • В Європі очікується бум на робочу силу. На початку 2020 року Німеччина відкриє свій трудовий ринок для мільйонів заробітчан.

Яка проблема існує і чому

За даними дослідження Research&Branding Group, 5,1 мільйона українців хочуть виїхати з країни на заробітки. Не рахуючи кількох мільйонів осіб, які вже працюють у Польщі, Чехії та інших країнах ближнього зарубіжжя.

До того ж, за словами співавтора проєкту і народного депутат від "Слуги народу" Галини Третьякової, вже за пів року Німеччина відкриє свій трудовий ринок для 16 мільйонів осіб. Країна змінює правила праці – роботу можуть отримати не тільки люди з вищою освітою, а й з професійно-технічною. У зв'язку з цим очікується масштабний приплив робочих рук, зокрема з України.

Вітчизняний ринок переповнений пропозиціями різних компаній, які обіцяють за гроші знайти роботу в країнах ЄС. Часто за такими оголошеннями ховаються шахраї, які просто "кидають" довірливих претендентів. Випадків сотні.

Наприклад, у червні 2017 року фірма "КСД плюс" у Києві брала за працевлаштування 300 євро, а терміни відправлення людей на роботу відкладалися. У підсумку в офісі компанії взагалі перестали відповідати на дзвінки.

Побороти трудову міграцію влада поки не може, тому у Раді зареєстрували проєкт закону №2365. Його автори ставлять перед собою мету – перемогти шахрайство у сфері пошуку роботи за кордоном. А саме заборонити кандидатам оплачувати послуги фірм для пошуку рекрутів – ця ноша переходить на плечі роботодавців.

Логіка проста. Польська фірма хоче знайти собі на роботу 10 робітників з України. Вона звертається до компанії для пошуку рекрутів і оплачує її послуги. Та, зі свого боку, знаходить робітників, виступаючи у ролі посередника.

На думку авторів ідеї, ця ситуація вигідна всім – фірмі, яка наймає працівників (впевнена в результаті), рекрутерам (їм платять гроші, вони зацікавлені у продовженні співпраці) і самим працівникам (законодавство захищає їхнє право на роботу, їм не потрібно платити за пошук).

"Шахраї пропонують роботу в країнах ЄС із високим рівнем заробітної плати, беруть наперед гроші за свої послуги і потім зникають. Побороти це явище можна тільки забороною брати гроші з претендентів, оскільки в усіх країнах ЄС за послуги посередників платить роботодавець, для якого шукають працівників. Саме такий механізм повинен діяти і в Україні", – пояснює суть ідеї президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойников.

А тепер про деталі

Проєкт закону пропонує відразу кілька важливих нововведень:

  • Агентство не братиме гроші з претендента. Всі витрати бере на себе роботодавець, який і шукає людину;
  • Якщо ж компанія спробує вимагати гроші, то її оштрафують – від 34 до 50 тисяч гривень;
  • Компанія-посередник зобов'язана надати трудовий договір зрозумілою для працівника мовою (українською чи російською, за бажанням). Також вона повинна надати договір про співпрацю з потенційним роботодавцем;
  • Посередник зобов'язаний розповісти здобувачу абсолютно всю необхідну інформацію – формат майбутньої роботи, умови проживання, наявність будь-яких міжнародних договорів між Україною та країною перебування;
  • Реєстрація фірм-посередників (рекрутерів) перейде на заявний принцип. Це має спростити складну систему ідентифікації компаній;

У ситуації, коли здобувач приїздить на місце роботи, а умови не відповідають його очікуванням – то він не зобов'язаний там працювати.

"Якщо трудовий мігрант приїде до роботодавця і зрозуміє, що обумовлені умови працевлаштування не відповідають дійсності, то він не буде там працювати, а роботодавець не заплатить гроші посереднику. Саме фінансова відповідальність посередника і призведе до зростання рівня надання послуг здобувачам за кордоном", – наголосив Воскобойников.

Коли це ухвалять у Раді?

З огляду на те, що законопроєкт подали відразу 8 членів парламенту від "Слуги народу", шанси у нього досить непогані. Все залежить від того, як швидко проєкт винесуть на перше читання і чи не буде політичної кризи.

Нардепка Галина Третьякова, яка за сумісництвом є главою комітету з соціальної політики, пояснює, що неодмінно лобіюватиме законопроєкт у парламенті. "Багато що залежить від журналістів, які висвітлюють це питання... Але в будь-якому разі робитиме так, щоб проєкт розглянули найближчими місяцями. Тим більше, що вже навесні очікується міграційний бум у Європі", – підсумувала нардепка.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...