На Росії археологи виявили незвичайне поховання вождя скіфів (фото)

Розкопки кургану проходили у вересні-жовтні в межиріччі Дону і Кагальник.

В Ростовській області (РФ) під час розкопок кургану в Азовському районі археологи виявили незвичайне поховання - там знайшли останки знатної людини з охоронцем. За характер поховання його ідентифікували як скіфське, однак частина артефактів вказує на те, що похований був вихідцем з Південного Приуралля. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Донського державного технічного університету, передають Патріоти України.

Розкопки кургану проходили у вересні-жовтні в межиріччі Дону і Кагальник, в ході розкопок в ньому виявили поховання різних епох: середньовічне поховання, можливо, представника кочових племен, а також поховання епохи бронзи. Центральне поховання відноситься до скіфського часу (IV століття до н. е.). Поряд з курганом археологи знайшли скарб бронзових речей, які відносяться до більш раннього часу, ніж центральне поховання: бронзові тесла і кельт, кам'яна полірована сокира кіммерійського часу (VIII-VII століття до н. е.).

У центральному похованні було розташовано поховання знатної людини або вождя племені скіфської епохи. Воно, скоріш за все, було пограбовано незабаром після створення кургану. З останків тут виявили лише череп. Але було знайдено п'ять амфор, які і допомогли датувати поховання. Також у центральному похованні виявили і супутні поховання - воїна і коня. Воїн був убитий під час проведення похоронної церемонії - цей звичай був поширений серед племен скіфської епохи. Він був досить кремезним, зростом близько двох метрів. На його останках знайдено золотий ланцюжок.

Біля воїна виявлено два списи і великий залізний меч, характерний для племен Південного Приуралля, пращу (засіб для метання каменів), сагайдак зі стрілами і кілька зламаних стріл, наконечники списів і лекіф (грецька посудина для пахощів або масла). Судячи з усього, над останками вояка був проведений обряд, відомий з древніх вед: при похованні жрець вимовляє заклинання і ламає над тілом держаки стріл, посипаючи його зламаними стрілами.

Поховання коня розташоване вище від центрального поховання. Для скіфів кінь - священна тварина, тому вчені впевнені, що похована тварина - улюблений або особистий верховий кінь вождя. Також в похованні виявили незвичайний для цих широт і епохи бронзовий казан з горизонтальними ручками: у скіфських котлів ручки вертикальні, розташовані зверху. Бічні ручки зустрічаються в котлах, які виготовлялися в Південному Приураллі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...