На Росії розповіли, навіщо їх найманці з ПВК "Вагнер" воюють у Сирії

Нафта і газ стали платою за війну на своїй землі.

У середовищі нафтовиків ніхто не чув про компаніях «Велада» і «Меркурій», але в грудні 2019 року сирійський парламент ухвалив закони про укладення з ними договорів на розробку трьох блоків газових і нафтових родовищ, загальною площею не менше 12 тисяч квадратних кілометрів, а запаси газу, за оцінкою сирійської сторони, - три чверті трильйона кубометрів. Про це пише російська «Новая газета» і пояснює успіху РФ в нафтогазовому бізнесі, передають Патріоти України.

Компанія «Велада» зі статутним капіталом 10 тисяч рублів заснована в 2015 році Катериною Трофімовою. У липні 2018 року Трофимову в якості єдиного учасника товариства та гендиректора змінила Дар'я Барановська. За даними «СПАРК-Інтерфакс», оплачуваний працівник у компанії всього один. У 2015-2017 роках виручка в бухгалтерських звітах показана нульова, в 2018 році — 3,2 мільйона рублів при підсумковому чистому збитку у 27 тисяч рублів.

"Ніяких публічно доступних контактів «Велади» виявити не вдалося — ні телефону, ні сайту, ні адреси електронної пошти. Яким чином компанія, яка не має жодного досвіду роботи в геологорозвідці і газовидобутку, не має ні співробітників, ні капіталу, примудряється отримати контракт на потенційні 250 мільярдів кубометрів природного газу в немирній Сирії — загадка. Але у загадки є просте рішення, якщо знати, що Катерина Трофімова в період керівництва «Веладой» працювала в якості помічника керівника в іншій фірмі — «Конкорд менеджмент та консалтинг», вітринною компанії Євгена Пригожина", - повідомляє видання.

А от компанія «Меркурій», в 2015-2018 роках щорічно укладав з «Військторгом» контракти вартістю 115-118 мільйонів рублів на забезпечення харчуванням військовослужбовців у санаторіях і на міжнародних заходах Міноборони. "Судячи з рекрутингових сайтів і даними арбітражного виробництва, в управлінні «Меркурія» було понад десяток їдалень на Камчатці: в Петропавловську-Камчатському, Вілючинську, Елизово і Паратунці. За даними «СПАРК», в компанії працювало більше тисячі осіб, а виручка за 2018 рік склала 3,1 мільярда рублів", - пише видання.

Та ось колишній співробітники відділу кадрів на Камчатці запевняють, що «Меркурія» більше немає» і компанія більше жодної діяльності не здійснює.

Зв'язок Пригожина з «Меркурієм» також встановили журналісти. У травні 2016 року на території Юнтоловского заказника, недалеко від резиденції Пригожина в селищі «Новий Версаль», зазнав аварії вертоліт Robinson R-44 бортовий номер RA-06364, пілоти не постраждали. З акта розслідування МАК стало відомо, що вертоліт належав «Меркурію», який поставляв для Міноборони продукти на Камчатку. Журналістам вдалося зв'язатися з одним з пілотів, який розповів, що його завдання «полягала в тому, щоб відвозити Пригожина або його дружину на невеликі відстані в межах Санкт-Петербурга та його околиць».

«Співпраця з компанією «Меркурій» почалося в рамках протоколу міжурядової комісії в Сочі в 2017 році», — наводить РІА Новини слова сирійського міністра Алі Ганема.

Але «Меркурій» одна з численних фірм, за якими проглядається імперія Пригожина, будь то шкільне і армійське харчування, будівництво, видобуток корисних копалин або група Вагнера. Провідну роль у сирійському проекті відіграє компанія «Євро Поліс». У грудні 2016 року під час візиту сирійського міністра Ганема до Москви і зустрічі з міністром енергетики Росії Олександром Новаком були підписані угоди між «Євро Полісом» і підвідомчій Ганему сирійської Державною нафтовою корпорацією, згідно з якими «Євро Поліс» (люди, які більше відомі під брендом «ПВК Вагнера») зобов'язався вести бойові дії по звільненню нафтових і газових родовищ в обмін на чверть від обсягу наступного видобутку. За даними «Нової газети», це угода була ратифікована кабінетом міністрів Сирії в травні 2017 року і неухильно виконувалась.

"Вибір контрагента для сирійської сторони був очевидний: контракт на розвідку і розробку родовищ отримав той, хто зміг їх відбити і захистити власною збройною силою. За підрахунками, вартість ресурсів, щомісяця отримують у Сирії структурами Пригожина в 2018 році, могла становити приблизно 20 мільйонів доларів. Обсяг видобутку в 2019 році поки не уточнено" , -припускають у виданні і додають, що людські втрати групи Вагнера в Сирії за цей період становить сотні людей.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...