На Росії говорили - "Один хахол подсидел другого": Рівно 55 років тому Леонід Брежнєв у результаті "палацового перевороту" став першим секретарем ЦК КПРС

У 1963 році другий секретар ЦК КПРС Фрол Козлов, який вважався вірним соратником Хрущова, покинув свій пост за станом здоров'я. Його обов'язки поділили між собою голова Президії Верховної Ради СРСР Леонід Брежнєв і секретар ЦК КПРС Микола Підгорний.

Це стало початком політичної інтриги, спрямованої проти Хрущова, одним з ініціаторів якої був Брежнєв. 58-річний Леонід Ілліч, зобов'язаний своєю політичною кар'єрою саме Хрущову, спробував шляхом приватних бесід з'ясувати настрої членів ЦК КПРС. Незабаром сформувалося коло змовників, куди, крім Брежнєва, входили Підгорний, голова КДБ Володимир Семичастний, секретар ЦК КПРС Олександр Шелепін, член Політбюро Михайло Суслов, міністр оборони Родіон Малиновський, перший заступник голови Ради міністрів СРСР Олексій Косигін і багато інших, передають Патріоти України з посиланням на Факти.

На липневому пленумі ЦК КПРС 1964 року Хрущов усунув Брежнєва з посади голови Президії Верховної Ради СРСР, замінивши його на Анастаса Мікояна. На серпневих і вересневих нарадах Микита Сергійович висловив своє невдоволення ситуацією в країні і заговорив про необхідність перестановок у вищих ешелонах влади. Це змусило змовників поквапитися.

На початку жовтня Хрущов полетів відпочивати до Піцунди, а 11 жовтня несподівано зателефонував з Піцунди одному з «змовників», члену Президії ЦК КПРС Дмитру Полянському, і сказав, що знає про плентаються проти нього інтриги, пообіцявши повернутися через пару днів в Москву і «показати всім кузькіну мать». Полянський подзвонив Брежнєву, який перебував в цей час в закордонній поїздці, і Подгорному, який був в Молдавії. Обидва терміново повернулися до столиці.

На 13 жовтня було намічено засідання Президії ЦК КПРС, і Хрущов отримав запрошення терміново прилетіти «для вирішення нагальних питань». Першим виступив Брежнєв, який став дорікати Хрущова в численних грубих політичних і економічних помилках. Микита Сергійович вислухав його і висловив готовність виправити недоліки (зрозуміло, залишаючись на посаді Першого секретаря). На Хрущова посипалися звинувачення і вимоги піти у відставку. Підтримав його тільки Мікоян, що вказував на успішну зовнішню політику Першого секретаря. Розмова затягнулася до самої ночі, і було вирішено відновити обговорення на наступний день. За словами сина Хрущова Сергія, Микита Сергійович зателефонував з дому Мікояна і сказав: «Я вже старий і втомився. Нехай тепер справляються самі. Головне я зробив. Відносини між нами, стиль керівництва помінялися в корені. Хіба комусь могло примаритися, що ми можемо сказати Сталіну, що він нас не влаштовує, і запропонувати йому піти у відставку? Від нас би мокрого місця не залишилося. Тепер все інакше. Зник страх, і розмова йде на рівних. В цьому моя заслуга. А боротися я не буду».

Одні вважають, що Хрущов сподівався схилити чашу терезів на свою користь, домігшись більшості на пленумі ЦК КПРС. Інші вважають, що 70-річний Хрущов, заплутався у власних політичних помилках, розглядав своє звільнення як найкращий вихід з положення, що знімає з нього відповідальність.

14 жовтня засідання Президії продовжилося. Брежнєв запропонував, щоб Хрущов добровільно пішов у відставку, і всі члени Президії одноголосно проголосували за «задоволення прохання Хрущова про вихід на пенсію». У той же день о 6 годині вечора в Катерининському залі Кремля відкрився позачерговий пленум ЦК КПРС. Головував Брежнєв. З заздалегідь написаним доповіддю виступив Суслов. У його виступі перераховувалися всі помилки, прорахунки і недоліки Хрущова - як політичні, так і особисті. У провину йому було поставлено порушення норм партійного керівництва: вирішує справи одноосібно, нехтує колективною думкою, досягнення приписує собі, а недоліки звалює на інших, намагається посварити членів Президії.

Оскільки всі основні питання були дозволені до пленуму, його хід вміло зрежисували. Доповідь Суслова в потрібних місцях переривався схвальними вигуками з місць і оплесками. Голосування пройшло організовано і одностайно. Спочатку було прийнято постанову «Про т. Хрущова», згідно з яким він звільнявся від займаних посад «у зв'язку з похилим віком і погіршенням стану здоров'я», визнавалося «недоцільним надалі об'єднувати в одній особі обов'язки першого секретаря ЦК КПРС і голови Ради міністрів СРСР» . Потім Першим секретарем ЦК обрали Брежнєва, а головою Ради міністрів СРСР - Косигіна.

Брежнєв від імені Президії ЦК запропонував «для друку обмежитися тільки одним пунктом постанови». Коротку інформацію про пленум і відставку Хрущова 16 жовтня опублікували в газетах. Після закінчення пленуму Брежнєв прийшов до свого кабінету і почав зв'язуватися по телефону з керівниками дружніх країн, щоб особисто проінформувати їх про зміни в Москві.

Правління Брежнєва почалося з розробленою Косигіним економічної реформи, суть якої зводилася до того, щоб дати підприємствам і колгоспам більше самостійності, а також оновити методи централізованого планування. В СРСР почали виробляти в чотири рази більше продукції, ніж в попередні чотири п'ятирічки. Однак незабаром економічна реформа забуксувала. Гонка озброєнь, в якій СРСР суперничав з США, втрачаючи величезні ресурси, довершила картину економічної стагнації, що стала результатом правління Брежнєва.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...