"На виборах "собаку з'їла": 94-річна мешканка Херсону вперше потрапила на вибори в 1937 році

Пенсіонерка Марія Житняк голосувати вирушила, як на свято. Навіть тростину будинку залишила, щоб виглядати елегантніше.

Марія Житняк

У Херсоні увагу виборців привернула літня жінка, елегантна, як королева Єлизавета II - в кокетливому капелюшку і пальто в тон, з завзятими сивими кучерями. Марія Житняк - одна з найстаріших мешканок Херсона, їй уже виповнилося 94 роки. Незважаючи на вік, вона все ще активна, ось і в неділю прийшла віддати громадянський обов'язок, передають Патріоти України з посиланням на КП в Україні.
"Ми ходили на виборчу дільницю разом, - розповів син літньої виборниці Юрій Житняк. - Останнім часом пішла тенденція, мовляв, потрібно ховати паспорти бабусь і не пускати голосувати. Нам хотілося довести: це неправильно. Мама - виборець відповідальна, дисциплінована, на виборах, як то кажуть, "собаку з'їла".
Скільки разів Марія Степанівна ходила на вибори, порахувати важко. Вперше брала участь у виборах в 1937 році, будучи школяркою. Тоді ще не голосувала, але, наприклад, допомагала розносити запрошення. У післявоєнному 1947 році стала членом виборчої комісії.
"А які були "породисті" кандидати, - посміхається син Марії Житняк. - Від Сталіна і Молотова, Ворошилова і Хрущова, Горбачова та Кравчука до Порошенка і майбутнього нового президента. За радянських часів теж вибори проводили, тільки кандидат був всього один. Люди йшли як на свято, грала музика."
За словами Юрія, його мама все життя пропрацювала економістом, брала участь в будівництві Каховської ГЕС. Жінка в молодості була настільки красива, що режисери не раз пропонували їй зніматися в кіно, але всякий раз отримували відмову.
Чи буде йти голосувати у другому турі виборів, сім'я ще не вирішила. Зізнаються, у великих роздумах, оскільки кандидатів гідних, на їхню думку, не залишилося.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...