На виборах у США можна буде проголосувати українською мовою

Українська мова буде доступною на виборах усіх рівнів: як президентських, так і місцевих, і до Конгресу.

На виборах у США цього року вперше можна буде проголосувати українською мовою. Таку можливість отримали виборці в окрузі Кук у штаті Іллінойс. Відповідне рішення схвалили в адміністрації округу, куди входить Чикаго та його передмістя, передають Патріоти України з посиланням на Голос Америки.

Як у США можна буде проголосувати українською

  • Українська мова буде доступною на виборах усіх рівнів: як президентських, так і місцевих і до Конгресу.
  • Мова буде в бюлетенях, на електронних табло на станціях голосування. Також буде можливість прослухати аудіо для людей, які не зможуть прочитати.
  • Окрім того, розмістять таблички з вказівними знаками на виборчих дільницях – вхід, вихід, куди йти. Тобто весь процес виборів буде перекладено на українську мову.
  • Перекладом займатимуться сертифіковані фірми, після чого українські активісти його ще раз перевірять на відповідність.
  • Окрім української, виборчий процес також зроблять доступним 12 різними мовами, серед них польською та російською. Політики в США зацікавлені в цьому, адже це дає їм доступ до тих людей, які не володіють вільно англійською, і не розбираються у виборчому процесі.

"І це насправді історичне рішення і велике досягнення для всієї української громади", – заявила захисниця української мови в окрузі Кук Міла Лугова.

На її думку, якщо весь процес перекласти на українську, включаючи програми кандидатів, якщо пояснити, хто обирається, які функції буде ця людина виконувати, то люди обиратимуть вдумливіше і свідоміше. Відтак будуть більше зацікавлені у виборах.

"Адже коли ти розумієш, що для тебе зробили крок назустріч і перейшли на твою рідну мову, це викликає і подяку, й інтерес до цього процесу", – вважає Міла Лугова.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...