Надолужити згаяне? Нардепи пропонують дозволити навчання у школі більше одного разу в житті

Згідно з чинним законодавством гарантується безоплатне здобуття повної загальної середньої освіти на кожному її рівні за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів один раз протягом життя.

Група депутатів із парламентської фракції "Європейська солідарність" пропонує зняти обмеження на здобуття безоплатної повної загальної середньої освіти "один раз у житті". Відповідний законопроєкт №3808 "Про внесення змін до закону "Про повну загальну середню освіту" зареєстували у Верховній Раді, передають Патріоти України з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Згідно з чинним законом "Про повну загальну середню освіту" "кожному громадянину України, іншим особам, які перебувають в Україні на законних підставах, а також кожній дитині незалежно від підстав її перебування в Україні гарантується безоплатне здобуття в державних і комунальних навчальних закладах повної загальної середньої освіти на кожному її рівні за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів один раз протягом життя".

Автори законопроєкту пропонують прибрати із закону уточнення "один раз протягом життя", оскільки воно не узгоджується з ч. 3 ст. 53 Конституції України та з одним із рішень Конституційного Суду.

Також пропонують уточнити деякі положення згаданого закону. Зокрема, вказати міжнародні документи у сфері загальної середньої освіти, якими слід керуватися. Законопроєкт пропонує спиратися виключно на міжнародні договори, "згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою".

Хочуть заборонити змушувати педпрацівників державних і комунальних навчальних закладів до укладення строкових трудових договорів. І встановити норму, що педпрацівників закладів освіти приймають на роботу за трудовими договорами відповідно до вимог цього закону і законодавства про працю.

Водночас наголошується, що "засновники приватних навчальних закладів освіти самостійно мають визначати порядок укладення трудових договорів, у тому числі строкових, з особами, які приймаються на посади працівників таких закладів освіти".

Пропонується також уточнити вимоги до керівника закладу загальної середньої освіти: наявність громадянства України, вільне володіння державною мовою, наявність вищої освіти ступеня не нижче магістра, стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше 3 років (окрім керівників приватних навчальних закладів), організаторські здібності, стан фізичного та психічного здоров'я, який не перешкоджає виконанню професійних обов'язків, проходження конкурсного відбору.

Згідно із запропонованими змінами, не може обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти особа, яка за рішенням суду визнана недієздатною або дієздатність якої обмежена, яка має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...