Нафтові війни. Чи впаде Росія: Політолог застеріг українців від помилкових висновків

Експерт запевняє, що в Росії створена фінансова подушка, що ускладнює Україні завдання щодо повернення окупованих територій.

Володимир Фесенко

Український політолог і політичний консультант Володимир Фесенко прокоментував ситуацію на ринку сировини і висловив думку щодо можливого впливу вартості нафти на зовнішню політику Російської Федерації, передають Патріоти України з посиланням на Діалог.UA.

- Ціни на нафту знову почали рости. Чи довго збережеться така тенденція, на Ваш погляд?

- Зараз це відновлювальне зростання після аномального падіння в квітні травневих ф'ючерсів на нафту (прав на покупку нафти в травні). На червневі ф'ючерси падіння не було. Ціна на нафту в 2020 році буде коливатися, але залишиться невисокою (нижче торішніх котирувань). Я, звичайно, не експерт по цінам на нафту, але вони, схоже, в 2020 році будуть коливатися біля позначки $ 30 за барель. Будуть діяти наслідки карантину (по всьому світу різко скоротилися авіарейси, обмежено роботу пасажирського автотранспорту). Сховища нафти заповнені майже під зав'язку. І хоча видобуток нафти скорочується, пропозиція на ринку істотно перевищує попит. І ця ситуація, швидше за все, збережеться протягом усього року. Тут буде діяти другий і головний фактор зниження цін на нафту - глобальна економічна криза.

- Як Ви вважаєте, чи допоможе низька ціна на нафту зробити Москву більш поступливою і змусити піти на поступки по Донбасу і Криму?

- Доходи нафтовидобувних країн, в тому числі і Росії, в 2020 році істотно знизяться - і в результаті падіння цін на нафту, і внаслідок скорочення обсягів нафтовидобутку (для підтримки ціни на нафту). Економічне і соціальне напруження в Росії вже зростає і через карантину, і через падіння ціни на нафту. Відповідно знижуються і надходження в бюджет.

Але я б застеріг від прогнозів, що Росія ось-ось завалиться. За оцінками експертів, в РФ була створена фінансова подушка резервних фондів, яка дозволить мінімізувати негативні наслідки кризи протягом 2-3 років.

Крім того, треба враховувати психологію і манеру політичної поведінки Путіна. Ніхто нічого віддавати Україні не буде. Тим більше, просто так. Але ми бачимо, що останні кілька років Путін намагається домовлятися з Заходом, він хоче вийти зі стану політичного протистояння із Заходом і послабити списку санкцій тиск на Росію. І Донбас (але не Крим) може бути предметом торгів в такій глобальній угоді Росії із Заходом.

Нинішні соціально-економічні проблеми Росії можуть посилити мотивацію Путіна для пошуку домовленостей з Заходом. Але це повинен бути взаємоприйнятний компроміс, в тому числі прийнятний для України. Без участі України і обліку її інтересів, ніяка угода Путіна з Заходом Донбасом неможлива.

Фактор президентства Зеленського, який щиро хоче досягнення миру на Донбасі, збільшує поле можливостей для досягнення компромісу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Але це не може бути світ на умовах Росії. Тому, як і раніше все залежить від готовності Путіна піти на певні поступки і взаємоприйнятні компроміси. Поки зрушення в цьому процесі дуже незначні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...