Нагірно-Карабаський конфлікт: Дипломат розповів, чим може обернутися поразка для Путіна

На думку експертів, загострення в липні 2020 року було інспіровано Москвою з метою продемонструвати Азербайджану і Туреччині вразливість і залежність від Вірменії (читай - Росії) газотранспортних магістралей в регіоні.

Наслідки Другої Карабаської війни несуть загрозу для Росії. Азербайджанський досвід, взятий іншими в якості прикладу і зразка, здатний спричинити за собою спалахи напівзгаслих конфліктів по периметру російського кордону. Про це розповів дипломат, представник України в Місії ОБСЄ в Нагірному Карабасі (1997-1998, 2004-2006), Посол України в Ірані (2010-2014) Олександр Самарський, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

"В умовах ослаблення можливостей Москви в маніпулюванні ними (через нестачу політичних і економічних засобів, військових можливостей і ще, до того ж, і належної керованості) перехід цих конфліктів в "гарячу" фазу буде нести вже загрозу самій Росії. Вона, відповідно , отримала в результаті Другої Карабахської війни новий виклик своєї безпеки, з яким потрібно щось робити", - зазначив дипломат.

З цього приводу в Москві вже забили на сполох. "Значення азербайджано-турецького експерименту по вирішенню тривалих суперечок для Росії, залученої в історії з Донбасом, Придністров'ям, Абхазією і Осетією, виходить далеко за рамки Кавказького регіону. Все фанати турецьких дронів по ту сторону протистоянь прийшли в радісне збудження. Азербайджан посіяв зуби дракона. Хто ж пожне сходи? ", - сказав з цього приводу Костянтин Затулін.

Більш того, сама поява зазначеного нового виклику безпеки Росії в ширшому регіональному та історичному контексті є свідченням провалу раніше згаданої стратегії Москви зі зведення "пояса нестабільності" по периметру свого кордону на пострадянському просторі. І першим кроком у справі такого стратегічного провалу якраз і є перемога Азербайджану у Другій Карабахській війні.

Ще одним з вагомих геополітичних наслідків перемоги Азербайджану стало підвищення безпеки шляху транспортування енергоносіїв Південним газовим коридором з регіону Каспійського моря до Південної Європи (через Азербайджан, Грузію і Туреччину). Частина цього газопроводу, який пролягає по території Грузії, тягнеться на відносно близькій, доступній для ураження артилерією, відстані від кордону з Вірменією і раніше окупованих північних територій Азербайджану.

На думку деяких експертів, загострення в липні 2020 року ситуації на азербайджано-вірменському кордоні (одне з найбільших зіткнень за останні роки) пов'язано саме з цим фактором безпеки. Воно було інспіровано Москвою і мало на меті продемонструвати Азербайджану і Туреччині військову вразливість зазначених транспортних магістралей, а також залежність їх нормального функціонування від Вірменії (читай - Росії).

Оскільки поставки азербайджанського газу в Європу вказаним маршрутом почалися з перших чисел вересня 2020 року, то блискуча перемога Азербайджану, а також військова присутність Туреччини в нагірно-карабаському регіоні стало адекватною і дієвою відповіддю на такого роду загрози. Відвоювання раніше окупованих, зокрема північних територій Азербайджану, в значній мірі забезпечило відповідні ділянки транспортування енергоносіїв від можливих провокацій.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2924 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 12 травень 2024, 6:23

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2024 року у хр...

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...