Нагірно-Карабаський конфлікт: "Туреччина викопала Росії могилу на Кавказі", - політолог

До цих пір Росія бачила тільки одного ворога - США, тепер їй доведеться мати справу з серією ворогів, і це нова геополітична ситуація навколо Росії.

Про це у своєму блозі пише політолог і соціолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, передають Патріоти України.

"Кремль зарозуміло пропонує всім державам, які входять в зону тиску і впливу Росії, демонстративно вивчити, раз і назавжди, "карабахський урок Кремля" - не чинити опір Росії і дружити тільки з нею. Якось непомітно для себе Кремль перейшов від стратегії м'якої сили і економічної залежності до стратегії відритого шантажу як головного знаряддя зовнішньої політики з державами колишнього СНД.

Суть цієї стратегії - створення непереборних без Росії територіальних конфліктів для держав, що оточують Росію, які нескінченно послаблюють ці країни і роблять їх залежними від політики Кремля. В Україні - це Донбас і Крим, в Грузії - Абхазія, в Молдові - Придністров'я, у Вірменії та Азербайджані - це Нагірний Карабах, що дозволяє впливати на поведінку відразу двох країн. Тепер на черзі – Білорусь, Казахстан і Киргизія. Там Кремлю буде ще простіше створити регіональні конфлікти. А враховуючи неефективність міжнародних органів, що регулюють такі конфлікти типу РБ ООН, то у Росії є всі шанси оточити себе ланцюгом непокірних, але принципово ослаблених держав - це і буде зона зовнішньої безпеки Росії.

Але тут Кремль зіткнеться з двома проблемами. По-перше, методом гібридних воєн і створення високої напруженості в зоні конфліктів будуть користуватися і сильніші, ніж Росія країни, перш за все США і Китай. По-друге, проблема Кремля в тому, що ці держави, що потрапили в зону геополітичного шантажу Кремля, вічно будуть шукати собі союзника, які будуть або сильніше Росії - це США чи Китай, або не будуть боятися гніву Кремля - це Великобританія, Туреччина та Іран.

Наприклад, вже зараз Туреччина не боїться Росії в Сирії, Лівії, Іраку, Вірменії, Азербайджані та Україні. Більш того, вона не тільки успішно нарощує військово-політичне співробітництво з Україною, але, як і Росія, претендує на Крим в якості миротворчої сили для захисту кримського-татарського населення від репресій Кремля. Успішний прихід Туреччини на Кавказ різко ускладнив свободу маневру Росії на величезному просторі - від Лівії, Сирії та Кавказу до Туркменістану.

Туреччина теж піднесла всьому світу свій, "тюркський урок". Насправді, найголовніший урок карабаської трагедії - це успішне здійснення Туреччиною потужного проекту просування "тюркського світу" на схід. Всього три роки тому все почалося з Ідлібу в Сирії, а сьогодні Туреччина вже досягла Каспійського моря. У той час як Росія у своєму проекті розширення "русского мира" надовго застрягла у війні з Україною, а інші країни - Молдова, Білорусь і Казахстан, Вірменія, Азербайджан, кожен по своєму, намагаються вирватися із залізних обіймів Кремля.

США і Китаю залишається тільки терпляче чекати, коли найгостріша економічна і внутрішньополітична криза в Росії послабить цю залізну хватку, як це було вже в 90-х роках минулого століття."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...