Найбільша в світі установка з виробництва зеленого водню розпочала роботу в Австрії

Зелений водень - перспективна тема, яка поки перебуває на ранній стадії розробки, хоча очікується, що в найближчі роки ця технологія буде швидко розширюватися.

Установка на сталеливарному підприємстві Voestalpine у Лінці складається з електролізера Siemens Silyzer 300 PEM, який розщеплює молекули води на водень і кисень з використанням відновлюваної електрики, що поставляється австрійською енергозбутовою компанією Verbund, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.В рамках фінансованого ЄС проекту H2FUTURE партнери - Voestalpine, Verbund, Siemens, Austrian Power Grid, K1-MET і TNO - досліджують перспективи промислового виробництва зеленого водню для заміни викопного палива при виробництві сталі. Новий об'єкт має потужність більше 6 мегават і в даний час є, на думку партнерів, найефективнішою і сучасною установкою такого типу. Він буде використовуватися для перевірки придатності технології виробництва зеленого водню для використання в промисловому масштабі.

Крім того, в рамках проекту, який отримав фінансування ЄС в розмірі 18 млн євро, досліджується потенціал зеленого водню в сфері надання системних послуг і компенсації коливань в електромережі. «Ми поставили перед собою чітку мету - знижувати викиди CO2 при виробництві сталі. З початком експлуатації найбільшої в світі пілотної водневої установки на нашому підприємстві в Лінці нам вдалося зробити значний крок у напрямку цієї технологічної трансформації», - каже Герберт Ейбенштайнер, голова правління Voestalpine AG.

У світлі глобальних кліматичних цілей Voestalpine в даний час вивчає практичність гібридної технології в якості «містка» між існуючою доменною технологією на основі коксу/вугілля і електродуговими печами, які працюють на екологічно чистій електроенергії, що частково виробляється з використанням зеленого водню.

Якщо це буде економічно доцільно, то з сьогоднішньої перспективи видається, що цей варіант дозволить скоротити викиди CO2 металургійною групою приблизно на третину в період між 2030 і 2035 роками. У довгостроковій перспективі Voestalpine прагне послідовно збільшувати використання зеленого водню в процесі виробництва сталі, що має дозволити Групі до 2050 року скоротити викиди CO2 на 80%.

«H2Future є важливою віхою для промислової експлуатації електролізу в якості наріжного каменю для майбутніх промислових застосувань в сталеливарній промисловості, на нафтопереробних заводах, у виробництві добрив та інших галузях промисловості, які потребують великих обсягів водню. Він створює основу для майбутніх проектів індустріального масштабу», - додають в Siemens.

Зелений водень - перспективна тема, яка поки перебуває на ранній стадії розробки, хоча очікується, що в найближчі роки ця технологія буде швидко розширюватися. У поточному місяці німецькі металурги з ThyssenKrupp почали випробування використання водню у виробництві сталі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...