Наші люди в Голівуді: Історія Іванни Сахно

Її називають «найуспішнішою українкою в Голівуді».

На 49-му міжнародному фестивалі «Молодість» відбувся спеціальний показ стрічки Let It Snow. Головну роль виконала Іванна Сахно. Акторка відвідала кінофестиваль як зіркова гостя, а також членкиня журі міжнародного конкурсу, передають Патріоти України з посиланням на Громадське.

Хто така Іванна Сахно?

Дівчина народилась у Києві в родині кінематографістів. Мама — режисерка (до речі, її робота отримала відзнаку на 25-й «Молодості»), тато — оператор. З дитинства Іванна займалася балетом, фігурним катанням, живописом, але мріяла стати…таксисткою. Усе змінила стрічка «Амелі». Майбутня зірка подивилася французьку романтичну комедію й вирішила стати акторкою. А вже через рік отримала першу роль — у ситкомі «Леся+Рома». Дівчинці було 9 років.

У 15 років Іванна разом із батьками переїхала до Лос-Анджелеса, де вступила до Інституту театру та кіно Лі Страсберга. Випускниками школи акторської майстерності свого часу були Аль Пачіно, Роберт де Ніро та Анджеліна Джолі. Іванна старанно вчилася, вдосконалювала англійську та невпинно ходила на кастинги. Буквально після кількох не надто помітних проєктів українка зіграла одразу у двох блокбастерах: сиквелі стрічки «Тихоокеанський рубіж» і пригодницькій комедії «Шпигун, який мене кинув». Ці роботи стали справжнім проривом для акторки. Головну роль Іванна виконала у фільмі українського режисера — трилер Let It Snow показали на фестивалі «Молодість», а взимку він вийде в широкий прокат.

Про що стрічка?

Пара закоханих сноубордистів приїжджає до Грузії, щоб випробувати один зі схилів. Попри засторогу про зловісну репутацію місця герої все-таки вирушають кататися. Та плани пари псує загадковий переслідувач на снігоході.

Про повнометражний дебют українця Станіслава Капралова почали активно говорити, коли права на показ стрічки викупив найбільший американський дистриб’ютор Lionsgate. Фільм від самого початку призначався американському глядачеві, цим було зумовлено й вибір жанру. Напружений трилер з елементами горору видавався найкращою ідеєю для дебюту у США, а проста історія мала бути зрозумілою кіноманам у будь-якій країні. Судячи з реакції світових прокатників, творці Let It Snow із вибором жанру не схибили. До речі, сама Іванна не дуже любить дивитися горори, але грати в них — зовсім інше. Для акторки це можливість випробувати себе.

Фільмували Let It Snow приблизно місяць високо в горах, процес був виснажливим і фізично, і морально. Перед початком зйомок Іванна тренувалася в спортзалі та вчилася кататися на сноуборді. Багато сцен у стрічці виконувала без дублера — бігала по пояс у снігу, занурювалася в крижану воду. Через перепади тиску й температури з носа часто йшла кров, а одного разу акторка зомліла просто в кадрі. Але мужньо допрацювала сцену, щойно опритомніла.

Сахно та Голівуд

Перший досвід інтенсивної підготовки до ролі Іванна отримала під час роботи над продовженням блокбастеру «Тихоокеанський рубіж». До акторки приставили дієтолога та фітнес-тренера — для знімання у важких костюмах була потрібна дуже гарна фізична форма. Перед зйомками «Шпигуна, який мене кинув» акторка займалася боксом і гімнастикою. Процес підготовки Іванна вважає одним із найцікавіших у кіно, бо це завжди виклик, а також можливість відшліфувати образ героїні — і внутрішній, і фізичний.

Хоча популярність Сахно принесли ролі в блокбастерах, вона зізнається, що наразі більше зацікавлена в незалежному кіно. А ще хоче зіграти в комедії. Хоча про конкретну роль українка не мріє — Іванна відкрита до експериментів. Трьома китами успішної кар’єри називає фокус, можливість відстоювати свою думку й постійну працю над собою.

У Голівуді в українки не було зв’язків, усього довелося добиватися самотужки. До переїзду Іванна не знала англійської, вчила її вже за кордоном. Задля покращення акценту агенти порадили дівчині виключити комунікацію українською — Іванці довелося переїхати від батьків, а рідною мовою спілкуватися лише в месенджерах.

Сахно — нечаста гостя світських вечірок, бо не вірить, що вони можуть сприяти кар'єрі. Запорукою успіху вважає постійні кастинги й можливість продемонструвати себе на майданчику. Акторка може дозволити собі відмовитися від пропозиції режисера — не хоче грати одну й ту саму роль або ставати заручницею не надто привабливого «слов’янського» образу. Частиною своєї місії називає зміну репрезентації українців у Голівуді. «Я хочу приносити автентичні українські історії у світове кіно», — каже акторка.

Сахно та Україна

Під час Революції Гідності Іванна з українською діаспорою виходила на мітинги на підтримку України. На червоній доріжці Каннського кінофестивалю у 2017 році акторка з’явилася з табличкою Free Sentsov.

Іванна Сахно носить одяг українських дизайнерів, регулярно приїжджає до Києва, а улюбленими стравами дівчини залишаються борщ і вареники. Зараз акторка живе в Нью-Йорку та дуже тішиться тим, що місто нагадує їй українську столицю.

В Америці небагато можливостей подивитися сучасне українське кіно, та Іванна намагається стежити за прем’єрами. Серед режисерів виділяє Валентина Васяновича («Рівень чорного», «Атлантида»), зі стрічок — драму Нарімана Алієва «Додому». А також акторка заінтригована відгуками й шукає нагоди подивитися «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...